Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που βαράνε κανόνι

01:55 22/7/2011 - Πηγή: 24wro

Σημαντική αύξηση κατέγραψε στο πρώτο εξάμηνο του 2011 ο αριθμός των επιχειρήσεων που υπέβαλαν ...



αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις, με τον αριθμό που υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα να έχει αυξηθεί σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2011 συγκριτικά με
το περασμένο έτος.

Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πρωτοδικείου Αθηνών, κατατέθηκαν 72 συνολικά αιτήσεις, όταν το 2010 είχαν υποβληθεί συνολικά 124 αιτήσεις και 95 το 2009.

Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να υπάρξει αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να υπαχθούν στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99, καθώς θα υπάρξουν αλλαγές στην προπτωχευτική διαδικασία.

Με τη συγκεκριμένη θεσμική αναμόρφωση της προπτωχευτικής διαδικασίας, η απόπειρα διάσωσης της επιχείρησης δεν θα γίνεται στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, και θα δίνεται πλέον η δυνατότητα διάσωσης της επιχείρησης που αντιμετωπίζει αδυναμία πληρωμών, πριν επέλθει η απαξίωσή της, ώστε να μη χαθεί η άυλη αξία της επιχείρησης και διακοπεί η παραγωγική της δραστηριότητα.

Έτσι, προβλέπεται ότι μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών για τη διάσωση της επιχείρησης (που μπορεί να περιλαμβάνει π.χ. παράταση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων, μεταβίβαση της επιχείρησης, κ.ά.) μπορεί να γίνει συμφωνία χωρίς επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Η συμφωνία διάσωσης θα επικυρώνεται από δικαστήριο, ώστε να γίνεται δεσμευτική για όλους τους πιστωτές, ακόμη και για εκείνους που δεν συναινούν, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα.

Επίσης επανέρχεται σε ισχύ ο θεσμός της ειδικής εκκαθάρισης, που είχε καταργηθεί, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής για την αγορά του ενεργητικού της επιχείρησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα