Αηδίασε από τους διωγμούς των Ελλήνων στην Πόλη το 1955 και έριξε μαύρη πέτρα

23:21 24/1/2012 - Πηγή: 24wro
Με φόντο τα Σεπτεμβριανά του 1955 και τις...
διώξεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης εξελίχτηκε μια δραματική, ανθρώπινη ιστορία με δύο αδέλφια εβραίους της Τουρκίας.

Ο ένας είναι ο μεγιστάνας της τουρκικής οικονομίας σήμερα κ. Ισαακ Αλατον και ο άλλος ο « μυστηριώδης αδερφός του» που είχε εγκαταλείψει ανεπιστρεπτί την Τουρκία όταν είδε τις καταστροφές των μαγαζιών και των σπιτιών των Ελλήνων. Ζει έκτοτε στην Σουηδία και « η Τουρκία δεν υπήρχε πια για εκείνον»!
Ας
δούμε την ιστορία από το – σημερινό και χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδα Radikal που παρουσίασε το θέμα στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Ο μυστηριώδης αδερφός του Αλατόν».
Πρόκειται λοιπόν για τον εβραίο μεγαλοεπιχειρηματία Ισαακ Αλατον ο οποίος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα απεκάλυψε ότι έχει έναν αδελφό που ζει μόνιμα στο εξωτερικό, κάτι το οποίο δεν ήταν γνωστό μέχρι τώρα και από ότι φαίνεται δεν το γνώριζε κανείς ούτε και στην υψηλή τουρκική κοινωνία με την οποία είχε πάντοτε στενές σχέσεις ως βαθύπλουτος επιχειρηματίας.
Ο αδελφός του λοιπόν ήταν υφηγητής στο Πολυτεχνείο Κων/λης και έτυχε στις 6 Σεπτεμβρίου 1955 να περνάει από την οδό του Πέρα στην Κων/λη. Ήταν ακριβώς η στιγμή που είχαν ξεκινήσει τα Σεπτεμβριανά εναντίον των Ελλήνων (Ρωμιών) στην Κων/λη.
Ο αδελφός του είδε τις επιθέσεις που είχαν ξεκινήσει στα καταστήματα (και στην συνέχεια είχαν επεκταθεί και στα σπίτια) και κατέφυγε μετά από όσα είδε στην είσοδο μιας πολυκατοικίας για να σωθεί.
Ο Αλατόν είπε ότι ο αδελφός του τον Οκτώβριο 1955 μετέβη στην Σουηδία και δεν επέστρεψε ποτέ στην Τουρκία , ακόμα είπε πως εδώ και 20 χρόνια δεν μιλάει με τον αδελφό του διότι ο τελευταίος τον θεωρεί Τούρκο και θέλει να βρίσκεται πάντοτε σε απόσταση από κάθε τι που είναι τούρκικο. Είπε ακόμα ότι ίσως ο αδελφός του να μην τον πολυχωνεύει επειδή έμεινε στην Τουρκία και πρόσθεσε πως ο αδελφός του ζεί τώρα στην Στοκχόλμη και έχει δύο παιδιά.
Στη σημερινή συνέχεια η Radikal γράφει ότι βρήκε τον κ. Μπονζούρ Αλατόν στην Σουηδία ο οποίος όμως επιμένει να μην ανοίξει καθόλου την σελίδα της δεκαετίας του ’50. Ο ίδιος είπε ότι «εγώ από την δεκαετία του ’50 εγκατέλειψα την Τουρκία και εγκαταστάθηκα στην Σουηδία. Δεν υπάρχει κανένα θέμα προς συζήτηση».
Ο Μπονζούρ Αλατόν είχε φύγει διότι η Τουρκία δεν υπήρχε πια για εκείνον. Θυμόταν και το πώς είχε φύγει ο πατέρας του στην περίπτωση του φόρου περιουσίας ( κεφαλικού φόρου ) το 1942 και το πώς δεν μπόρεσε να συνέλθει ποτέ όταν επέστρεψε από το Ασκαλε, όπου στέλνονταν όσοι δεν μπορούσαν να καταβάλουν τον φόρο αυτόν και δούλευαν στα λατομεία….
Ο ληστρικός Φόρος Περιουσίας , γνωστός ως βαρλίκι που επέβαλε η Τουρκία σε βάρος των Μειονοτήτων, το 1942, για να αντιμετωπίσει τα έξοδα του Πολέμου! Ενός Πολέμου στον οποίο η Τουρκία δήλωσε ότι μετέχει μετά τη λήξη του…

prionokordela.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα