Ανδροκρατία στις ελληνικές επιχειρήσεις

17:15 5/3/2012 - Πηγή: 24wro
Μόλις ένα από τα επτά μέλη των... διοικητικών συμβουλίων στις σημαντικότερες επιχειρήσεις της Ευρώπης είναι γυναίκα (13,7%), ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο (7,4%).

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήρθε στο φως σήμερα. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων σε υψηλές θέσεις έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τις επιχειρηματικές επιδόσεις, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και εξασφαλίζει
μεγαλύτερα οικονομικά κέρδη.

Η Επιτροπή, προκειμένου να προσδιορίσει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδημικής έλλειψης ποικιλότητας ως προς το φύλο στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών στην Ευρώπη, δρομολόγησε μια δημόσια διαβούλευση επί του θέματος συγκεντρώνοντας απόψεις για ενδεχόμενα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών, σε επίπεδο Ένωσης ώστε να αποκατασταθεί η ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.
Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 28 Μαΐου 2012.

Με βάση τα αποτελέσματα της διαβούλευσης, η Επιτροπή θα αποφασίσει αργότερα για την περαιτέρω δράση της.

Η σημερινή έκθεση για την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια δημοσιεύεται ένα χρόνο αφού η Βίβιαν Ρέντιγκ, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, προκάλεσε τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες της Ευρώπης να αυξήσουν οικειοθελώς τον αριθμό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλιά τους υπογράφοντας μια δημόσια δέσμευση.

Υπογράφοντας αυτή την επίσημη δέσμευση, οι εταιρείες δεσμεύονται να αυξήσουν τη γυναικεία εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλιά τους κατά 30% μέχρι το 2015 και κατά 40% μέχρι το 2020.
Ωστόσο, στη διάρκεια των προηγούμενων δώδεκα μηνών, μόνο 24 εταιρείες σε όλη την Ευρώπη υπέγραψαν την επίσημη δέσμευση.

Ένα χρόνο πριν, η Βίβιαν Ρέντιγκ, Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, προκάλεσε τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες της Ευρώπης να αυξήσουν οικειοθελώς τον αριθμό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλιά τους υπογράφοντας μια δημόσια δέσμευση.

«Διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ -συγκεκριμένα, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Ισπανία- έχουν αρχίσει να επιλαμβάνονται της κατάστασης θεσπίζοντας νομοθεσία που εισάγει ποσοστώσεις όσον αφορά το φύλο για τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.

Ορισμένες χώρες - Δανία, Φιλανδία, Ελλάδα, Αυστρία και Σλοβενία - έχουν θεσπίσει κανόνες για την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στα διοικητικά συμβούλια των κρατικών εταιρειών», ανέφερε μεταξύ άλλων η Επίτροπος.
Keywords
Τυχαία Θέματα