ΔΕΙΤΕ: 7 τυπογραφικά σφάλματα που άλλαξαν τον κόσμο

06:42 14/2/2012 - Πηγή: 24wro

Όποιος έχει ποτέ προσπαθήσει να γράψει παραπάνω από μερικές λέξεις στο πληκτρολόγιο...

ξέρει τι σημαίνει τυπογραφικό σφάλμα. Ένα τέτοιο σφάλμα μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά σε ένα άρθρο, μία ιστορία ή μία σχολική αναφορά.
Πολλά τυπογραφικά παρόλο που δεν είναι πολύ γνωστό έχουν ωφελήσει την ανθρωπότητα κι έχουν κάνει ανθρώπους πάρα πολύ πλούσιους. Κάποια άλλα έχουν φέρει καταστροφικά αποτελέσματα. Ιδού 7 τυπογραφικά που έχουν αλλάξει την ροή της ιστορίας.
7. Η δύναμη του Ποπάυ.

Γνωρίζουμε
όλοι ότι όταν ο Ποπάυ ο Ναύτης έχει προβλήματα ανοίγει μια κονσέρβα σπανάκι. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι η ιστορία αυτή χτίστηκε πάνω σε ένα τυπογραφικό λάθος! Το 1870 μια γερμανική επιστημονική μελέτη είχε σε λάθος σημείο την υποδιαστολή στο περιεχόμενο του σιδήρου για το σπανάκι. Αυτό το μικρό σφάλμα έκανε το σπανάκι να φαίνεται να έχει την ίδια ποσότητα σιδήρου με το κόκκινο κρέας! Αυτό έκανε τον Popeyes να τρώει σπανάκι κάθε φορά που χρειαζόταν extra δύναμη για να σώσει τον εαυτό του και την Oyl από τον Βρούτο. Μέχρι και σήμερα στην παιδική έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας Britannica αναπαράγεται το τυπογραφικό λάθος 141 πλέον ετών από εκείνη τη μελέτη και αναφέρει ότι ο σίδηρος στο σπανάκι είναι σε ίδιες αναλογίες με το κρέας. Η σχετική αναφορά της Britannica για το καρπούζι δεν αναφέρει καν το επίπεδο σιδήρου του – το οποίο στην πραγματικότητα είναι ακριβώς ίδιο με την περιεκτικότητα του σπανακιού.
6. Τυπογραφικά από τη NASA.

Ο Mariner 1 ήταν το πρώτος διαστημόπλοιο που απεστάλη στο βαθύ διάστημα με σκοπό να μελετήσει την Αφροδίτη. Καθώς το πολλών εκατομμυρίων δολαρίων διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε οι ιδιοφυΐες της NASA συνειδητοποίησαν το λάθος τους κι αναγκάστηκαν να τινάξουν το διαστημόπλοιο στον αέρα για να αποφύγουν τον κίνδυνο της σύγκρουσης είτε με την Γή είτε με κάποιον άλλο δορυφόρο. Ένα απλό δεκαδικό έκανε την σκληρή δουλειά τους κομμάτια. Ο κώδικας του Mariner 1 ήταν σχεδόν τέλειος - σχεδόν! Μία μικρή υποδιαστολή κρυμμένη ανάμεσα σε χιλιάδες γραμμές κώδικα και μαθηματικές εκφράσεις ήταν αρκετή να τινάξει ένα από τα μεγαλύτερα έργα της ανθρωπότητας
5. Ιαπωνικά βρώμικα γόνατα

Η Ιαπωνική εταιρεία ασφάλειας Mizuho κατέρρευσε λόγω ενός τυπογραφικού λάθους. Τον Δεκέμβριο του 2005 η χρηματιστηριακή εταιρεία επρόκειτο να κάνει το δημόσιο ντεμπούτο της, προσφέροντας μετοχές στην τιμή των $ 5.000 δολαρίων. Η τράπεζά τους έκανε ένα σφάλμα στην υποδιαστολή προς την λάθος κατεύθυνση και έκανε την μετοχή να πουληθεί για μερικά γιέν ανά μετοχή! Μέχρι να διορθωθεί το σφάλμα, η Ιαπωνική εταιρεία ασφάλειας είχε πουλήσει πάνω από 41 φορές τον συνολικό διαθέσιμο αριθμό μετοχών. Στο Τόκιο δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής μετοχών το οποίο σημαίνει ότι αναγκάστηκαν να αφήσουν εκατομμύρια να γλιστρήσουν μέσα απ’τα χέρια τους μέσα σε λίγα λεπτά. Μετά απ’όλα ααυτά έχοντας πουλήσει σε μηδαμινή τιμή 225 εκατομμύρια δολάρια μετοχών σε ένα σαββατοκύριακο η αξία των μετοχών μηδενίστηκε και η εταιρεία κατάρρευσ
Keywords
Τυχαία Θέματα