ΔΕΙΤΕ: Τι συνέβη σαν σήμερα

17:31 5/12/2011 - Πηγή: 24wro
5 Δεκεμβρίου 1484 ο Πάπας αναγνωρίζει την ύπαρξη μαγισσών...

Ο Πάπας Ιννοκέντιος VIII, με την Παπική Βούλα Summis Desiderantes που εξέδωσε στις 5 Δεκεμβρίου 1484 προώθησε αυστηρά μέτρα κατά των μάγων και των μαγισσών στη Γερμανία. Ο παγετός και γενικά οι καιρικές συνθήκες που επέφεραν την καταστροφή των καλλιεργειών προκάλεσαν αύξηση της εγκληματικότητας και μαζική λιμοκτονία για την οποία κατηγορήθηκαν οι μάγισσες. Η Βούλα όριζε ανακριτές τον Heinrich Kramer και τον Jacobus Sprenger, ώστε να συστηματοποιήσουν τις διώξεις των μαγισσών.
Η
Βούλα γράφτηκε ως απάντηση στο αίτημα του Ιεροεξεταστή Heinrich Kramer να του δοθεί ρητή εξουσία για τη δίωξη μαγείας στη Γερμανία, αφού η τοπική εκκλησιαστική κοινότητα είχε αρνηθεί να βοηθήσει. Η παπική έγκριση για την Ιερά Εξέταση έδινε το ελεύθερο «να προβεί σε διόρθωση, φυλακίζοντας, τιμωρώντας και εξαγνίζοντας τα πρόσωπα αυτά», σύμφωνα με τη βούλησή τους. Η Βούλα επανέλαβε κατ ' ουσία την άποψη του Kramer ότι παρουσιάστηκε εστία της μαγείας και αίρεσης στην κοιλάδα του ποταμού Ρήνου, ειδικά στην επισκοπές του Μάιντς, της Κολωνίας, της Τρίερ, του Σάλτσμπουργκ και της Βρέμης, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για ορισμένες πράξεις και προέτρεψε τις τοπικές αρχές να συνεργαστούν με τους ανακριτές, απειλώντας όσους παρεμπόδιζαν το έργο τους με αφορισμό.
Παρά αυτήν την απειλή, ο Kramer απέτυχε να διασφαλίσει την υποστήριξη που ήλπιζε να λάβει και αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί και να συγκεντρώσει τις απόψεις του για τη μαγεία στο βιβλίο του Malleus Maleficarum, το οποίο δημοσιεύθηκε το 1487 και περιείχε στον πρόλογο του βιβλίου τη Summis desiderantes. Η συγκεκριμένη Παπική Βούλα που συνέθεσε τα πνευματικά και τα κοσμικά εγκλήματα με τη μαγεία άνοιξε την πόρτα για το «κυνήγι μαγισσών» της πρώιμης σύγχρονης περιόδου.
Αστρολογικά: Το κοσμικό υπόβαθρο της Παπικής βούλας ορίστηκε από τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα στον Τοξότη, οι οποίοι λίγα χρόνια νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει την μεγάλη τους σύνοδο στο μεταίχμιο Σκορπιού-Τοξότη. Σε αυτήν την σύνοδο είχαν την «έδρα» τους οι θρησκευτικές-κοινωνικές εξελίξεις μιας μακράς περιόδου που χαρακτηρίστηκαν συχνά από διωγμούς και μια εξέχουσα βαρβαρότητα, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Εκτός από τους άγριους θρησκευτικούς πολέμους που συντάραξαν την Ευρώπη, είχαμε μεταξύ άλλων τον βίαιο εκχριστιανισμό των ιθαγενών του Νέου Κόσμου και φυσικά το κυνήγι των μαγισσών.Την ημέρα που εκδόθηκε η συγκεκριμένη Παπική βούλα ο Ήλιος έκανε σύνοδο με τον Ουρανό, ένα σημάδι ακραίων αποφάσεων που θα μπορούσαν να αλλάξουν το status quo. Μια επίσης πολύ καλή εικόνα για την ανάμιξη του Ουρανού παίρνουμε από την Νέα Σελήνη που προηγήθηκε της Παπικής βούλας, στο ωροσκόπιο της οποίας (για τις συντεταγμένες της Ρώμης) ο Ουρανός δεσπόζει στο Μεσουράνημα σε τρίγωνο με τον Άρη στον Κριό, ενώ ως αστρικός κάνει σύνοδο με τα Φώτα.Επιπλέον, δεν μπορεί να αγνοηθεί η καταλυτική συμβολή του Ποσειδώνα, ο οποίος ως αστρικός πέφτει πάνω στη
Keywords
Τυχαία Θέματα