Εγκαταλείπουν άρον άρον την Αθήνα για την επαρχία

20:55 7/5/2011 - Πηγή: 24wro
Μεταφοραί ο Μήτσος. Δεν αντέχω άλλο εδώ, γυρίζω στο χωριό.

Με τα συμπράγκαλα φορτωμένα στου μπατζανάκη μου το φορτηγό. Οπου φύγει φύγει! Χιλιάδες οικογένειες μες στη δίνη της οικονομικής κρίσης εγκαταλείπουν τους τελευταίους μήνες την Αθήνα.

Τα καλύτερα παιδιά, που 'χουν προσόντα, γκατς και όνειρα, φεύγουν στο εξωτερικό.

Οι πιο μεγάλοι αποχαιρετούν άρον άρον την πρωτεύουσα και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στην επαρχία. Ξενοικιάζουν το σπίτι εδώ, ανακαινίζουν
το πατρικό και γυρίζουν στο χωριό ή πάνε να μείνουν στο εξοχικό.

Οπου φύγει φύγει με κάθε μέσο

Είναι φρεσκοαπολυμένοι, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι. Νέα ζευγάρια και οικογένειες ολόκληρες. Που ξανασμίγουν για να ζήσουν όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι. Αναγκαστικά. «Επτά νομά σ' ένα δωμά». Φεύγουν για την επαρχία κι ας μην έχουν εξασφαλίσει εκεί δουλειά. Γιατί τα νοίκια και η ζωή είναι πιο φτηνά. Γιατί έχει σπίτι ο παππούς και μπορούν να βοηθήσουν τα πεθερικά.

Η νέα μετανάστευση είναι γεγονός. Οπως και η απαρχή μιας βίαιης αποαστικοποίησης που επιβάλλει η αποανάπτυξη. Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Στη Γαλλία τους αποκαλούν neo-ruraux. Δηλαδή, οι νέοι κάτοικοι της υπαίθρου. Μια έρευνα που έγινε προ κρίσης διαπίστωνε πως και πολλοί Γάλλοι εγκαταλείπουν συνειδητά τα αστικά κέντρα και πάνε στην επαρχία. Ηδη από το 2003 οι neo-ruraux υπολογίζονταν περίπου στα δύο εκατομμύρια. Δηλαδή, το 4,2% του γαλλικού πληθυσμού! Το 46% αυτών που την «κάνουν» είναι από 25 ώς 34 ετών. Φεύγουν για την επαρχία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή (95%), για να κάνουν μια νέα αρχή (38%) και για να επιστρέψουν στις ρίζες (25%).

Ποιοι νεορουρό; Μεσούσης της κρίσης, αυτοί που φεύγουν βίαια είναι οι νεοφτωχό!.. Εξαιρούνται οι εκ φύσεως φευγάτοι. Δηλαδή εσύ που μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις...

Μα τον Αγιο Παντελεήμονα!

Για να διαπιστώσουμε το μέγεθος και την ένταση αυτού του ρεύματος φυγής, πήγαμε στο Περιστέρι. Κατεβήκαμε τα σκαλιά του ημιυπόγειου στη Θηβών, όπου στεγάζονται το σωματείο μεταφορέων «Ο Αγιος Παντελεήμονας» και η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Μικρών Φορτηγών Αυτοκινήτων». Αυτοί που μεταφέρουν οικοσκευές και είχαν παλιά τα τρίκυκλα. Μας έδειξαν τα ημερολόγια και τις καταστάσεις με τα ραντεβού: δεν προλαβαίνουν να μετακομίζουν κόσμο.

Χοντρό «δόντι» για μετάθεση στην επαρχία

Επιχειρήσαμε εκτεταμένη έρευνα σε υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, πολιτικά γραφεία. Ενα είναι το κυρίαρχο αίτημα: μετάθεση στην επαρχία τώρα! Στοίβες οι αιτήσεις υπαλλήλων που θέλουν να φύγουν από δω χάμου. Παλιότερα έπρεπε να 'χεις μπάρμπα στην Κορώνη για να μετατεθείς στην Αθήνα. Τώρα θέλει χοντρό «δόντι» για να φύγεις -να πας αλλού.

Απ' το Κιάτο ώς τη Χαλκίδα

Οκτώ με δέκα χιλιάδες υπολογίζονται οι οικογένειες που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στα πατρικά, τα εξοχικά ή έχουν νοικιάσει σπίτια
Keywords
Τυχαία Θέματα