Προσοχή στις ρυθμίσεις δανείων και καρτών που προτείνουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες στις μέρες μας, λόγω δραματικής αύξησης των επισφαλειών στα δάνεια, προτείνουν στους δανειολήπτες ρυθμίσεις, όπου συγκεντρώνουν το σύνολο των οφειλών από δάνεια και κάρτες, σε ένα και μόνο δάνειο, με μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής και μικρότερη μηνιαία δόση.
Αυτό μπορεί να δίνει φαινομενικά μια ανάσα στο δανειολήπτη, αλλά κρύβει και ορισμένα μυστικά:
Συνήθως για το τελικό δάνειο, προβλέπεται εγγραφή προσημείωσης ακινήτου. Άρα η τράπεζα
εξασφαλίζει το δάνειο με την απειλή κατάσχεσης ή στην καλύτερη περίπτωση, το ακίνητο δεν μπορεί να πουληθεί η μεταβιβαστεί, αν δεν....
εξοφληθεί το δάνειο.
Ο δανειολήπτης, αν αργότερα αντιμετωπίσει πρόβλημα, και θελήσει να υπαχθεί στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών, δεν μπορεί να προστατεύσει το συγκεκριμένο ακίνητο, ακόμα και αν είναι η πρώτη ή μοναδική κατοικία του.
Το ακίνητο παύει να προστατεύεται από τις κατασχέσεις, αφού ο δανειολήπτης έχει δεχθεί την προσημείωση αυτού, με δική του θέληση.
Η σύμβαση που καλείται ο δανειολήπτης να υπογράψει, είναι «νέας γενιάς», δηλαδή έχουν αφαιρεθεί κάποιοι καταχρηστικοί όροι που αναγράφονται σε παλαιότερες δανειακές συμβάσεις. Επίσης, με την υπογραφή της, ουσιαστικά, ο δανειολήπτης αναγνωρίζει το σύνολο της μέχρι τώρα οφειλής, ανεξάρτητα αν μέρος αυτής δημιουργήθηκε από παράνομες χρεώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του δικαιώματος του δανειολήπτη να αμφισβητήσει δικαστικά στο μέλλον, τυχόν παράνομες χρεώσεις
Καλό θα είναι ο δανειολήπτης να έχει πάντα στο μυαλό του το γεγονός ότι η τράπεζα δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα και ότι το μόνο που την απασχολεί είναι να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα του δανειολήπτη. Αν η πρόταση της τράπεζας, πράγματι βοηθά το δανειολήπτη, τότε αυτό απλά έτυχε και δεν είναι αποτέλεσμα αγάπης της τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, πριν προχωρήσει ο δανειολήπτης σε ρύθμιση, καλό είναι να συζητήσει με δικηγόρο, που ειδικεύεται σε τραπεζικά θέματα, την πρόταση της τράπεζας, ώστε να ενημερωθεί πιο σωστά για το συμφέρον του.

daneiakartes.zedo.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα