Έκτακτη σύνοδο συγκαλούν αύριο οι πρυτάνεις για το σχέδιο Αθηνά

15:50 3/2/2013 - Πηγή: 24wro
Θέση μάχης απέναντι στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ παίρνουν ιδρύματα...
φοιτητές, διδακτικό προσωπικό, περιφέρειες, δήμοι και τοπικές κοινωνίες. Ηδη μια μέρα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου από το υπουργείο Παιδείας, οι αντιδράσεις είναι σφοδρές και αναμένεται να κλιμακωθούν ενώ τη Δεύτερα οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συγκαλούν έκτακτη Σύνοδο προκειμένου να εξετάσουν τις κινήσεις τους. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υπέβαλε χθες την παραίτησή της στον υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του ιδρύματος.

Επίσης αποφασίστηκε το κλείσιμο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από τον περιφερειάρχη κ. Σπύρου, με τη σύμφωνη γνώμη των αντιπεριφερειαρχών, ενώ ανακοινώθηκε ότι «τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, θα ληφθούν αποφάσεις, στην περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας εμμείνει στη σημερινή αυταπόδεικτα λαθεμένη στάση του».
Τόσο η Περιφέρεια όσο και η Διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος κατηγορούν τον κ. Αρβανιτόπουλο ότι τους παραπλάνησε διότι τον Δεκέμβριο του 2012, κατά τη διάρκεια συνάντησης, τους είχε υποσχεθεί ότι το ΤΕΙ δεν θα κλείσει.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος δήλωσε ότι η κατάργηση, η συρρίκνωση ή συγχώνευση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας «είναι ενέργεια που αποδυναμώνει καίρια τα εφόδια της περιοχής στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να αξιοποιήσει τη δυναμική της και να δημιουργήσει νέους όρους οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Ενταση στην Ηλεία
Τεταμένη είναι η κατάσταση και στην Ηλεία, λόγω της διακοπής λειτουργίας του ΤΕΙ Αμαλιάδας και του TEI Πύργου και της μεταφοράς τους στην Πάτρα.
Σε σύσκεψη που έγινε όλοι οι φορείς της περιοχής υπογράμμισαν ότι η «διακοπή λειτουργίας των ΤΕΙ της Ηλείας είναι απαράδεκτη και εχθρική ενέργεια για την Ηλεία, βρίσκει όλους τους Ηλείους αντίθετους και ως θεσμικοί εκπρόσωποι θα αντιδράσουμε δυναμικά, ώστε να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση».
Ανάλογες αντιδράσεις υπήρχαν χθες στο Αίγιο λόγω της κατάργησης των δύο σχολών ΤΕΙ από το Αίγιο και τη μεταφορά τους σε Πάτρα και Αθήνα, αλλά και στο Αγρίνιο λόγω της κατάργησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας και της απορρόφησης των τμημάτων του από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τη σφοδρή αντίδρασή του εκφράζει και ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου της Αθήνας για τη συνένωση όλων των τμημάτων ξένων φιλολογιών σε ένα νέο Τμήμα αλλά και για τη συνένωση του Τμήματος Σλαβικών σπουδών.

lykavitos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα