Δημοσκοπήσεις: Ανατροπή στην κορυφή, περιχαράκωση των «μικρών»

14:50 3/2/2013 - Πηγή: Antinews

Αξιόλογες μεταβολές στο «χάρτη» των δημοσκοπήσεων, που αποκαλύπτουν ότι το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία των πολιτών, δείχνει η ανάλυση των ποσοστών των κομμάτων.

Όλες οι έρευνες «συμφωνούν» ότι μέσα σε ένα μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τον «αέρα» της πρωτιάς που διατηρούσε από το καλοκαίρι στην πρόθεση ψήφου. Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία

παρά τα νέα σκληρά μέτρα κατάφερε όχι μόνο να καλύψει τη διαφορά σε σχέση με τον «πρώτο» ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να περάσει μπροστά.

Η ακτινογραφία του συνόλου των δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα δείχνει επίσης για πρώτη φορά μια «περιχαράκωση» όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς η Χρυσή Αυγή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ όχι μόνο δεν διατήρησαν τις δυνάμεις τους αλλά εμφανίζουν οριακή μείωση των ποσοστών τους. Στον αντίποδα αυτής της εικόνας, τα κόμματα της συγκυβέρνησης διατηρούν τα -χαμηλά σε κάθε περίπτωση- ποσοστά τους χωρίς να παρουσιάζουν υποχώρηση.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε ένα μήνα, η Νέα Δημοκρατία αύξησε το ποσοστό της κατά 1,1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 1,4%. Επίσης το ΠΑΣΟΚ «έκλεισε» το μέσο όρο του με θετικό πρόσημο (+0,2%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όχι μόνο δεν εισέπραξαν ψήφο «αντιμνημονιακής» διαμαρτυρίας αλλά έχασαν 0,3%, η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να «χτυπήσει» διψήφιο αριθμό (έχασε μισή ποσοστιαία μονάδα). Η Δημοκρατική Αριστερά εμφανίζεται συμπαγής με το ποσοστό της να μην παρουσιάζει καμία μεταβολή μέσα σε ένα μήνα, ενώ η σύγκριση Δεκεμβρίου 2012 και Ιανουαρίου 2013 βρίσκει το ΚΚΕ με διαφορά -0,1%.

Όπως αναφέρουν οι εκλογικοί αναλυτές, οι μεταβολές αυτές που εμφανίζουν τα κόμματα στο «χάρτη» των δημοσκοπήσεων δεν ερμηνεύονται ως αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, ωστόσο, αν οι τάσεις παγιωθούν, τότε το συμπέρασμα θα είναι η ανατροπή, με τη Ν.Δ. να έχει καταφέρει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της και τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνει τη μάχη στο εσωτερικό του πεδίο.

Κατερίνα Κατσαβού, στον «Τύπο της Κυριακής»

Keywords
Αναζητήσεις
περιχαράκωση
Τυχαία Θέματα