Εκτός στόχου το έλλειμμα της Ισπανίας

08:07 3/3/2012 - Πηγή: 24wro
Το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας θα ξεπεράσει το στόχο που είχε τεθεί για το 2012 και θα...
ανέλθει στο 5,8% του ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει ότι η Μαδρίτη δε θα μπορέσει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίνδος ανακοίνωνε νέα αύξηση της ανεργίας
φέτος, η οποία προβλέπεται να φτάσει το 24,3% του ενεργού πληθυσμού της Ισπανίας.

«Ο στόχος για το δημόσιο έλλειμμα είναι φέτος να ανέλθει στο 5,8% του ΑΕΠ» δήλωσε ο Ραχόι μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η Μαδρίτη είχε προηγουμένως δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,4% του ΑΕΠ.

«Το ποσοστό αυτό για το δημόσιο έλλειμμα, το οποίο θα υπάρχει στον προϋπολογισμό μας για το 2012, δεν θα είναι αυτό που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες, δεν ήμουν υποχρεωμένος να το κάνω. Αυτή είναι μια απόφαση που παίρνουν οι Ισπανοί» σημείωσε.

Ο Ραχόι θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2012 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο.

Ο νέος στόχος για το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας είναι «λογικός», επεσήμανε ο Ραχόι, γνωρίζοντας ότι ο στόχος για ένα έλλειμμα της τάξης του 4,4% του ΑΕΠ είχε ήδη κριθεί μη ρεαλιστικός από αριθμό οικονομολόγων.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό θα έχει επακόλουθα στις αγορές ή στη δημοπράτηση ομολόγων της Ισπανίας, καθώς η κυβέρνηση θα δείξει ότι κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Λαμβάνουμε αποφάσεις και τις τηρούμε» σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αντιμετωπίζει θύελλα αντιδράσεων από την αρχή της εβδομάδας που ανακοίνωσε ότι το δημόσιο έλλειμμά της ανήλθε στο 8,5% του ΑΕΠ και όχι σε 6%, που ήταν το όριο που είχε θέσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Λόγω αυτού του ολισθήματος, οι στόχοι της Μαδρίτης για το 2012 και το 2013 φαινόταν αδύνατο να επιτευχθούν γιατί αντιπροσωπεύουν επιπρόσθετη προσπάθεια εξοικονόμησης 29 δισ. ευρώ το 2012, τα οποία θα έπρεπε να προστεθούν στα 15 δισ. ευρώ της προσαρμογής που υιοθετήθηκε το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πολλές πηγές, ο Ραχόι μετέβη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών με την ελπίδα να εξασφαλίσει λίγη ελαστικότητα από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων του.

«Όμως δεν έγινε συζήτηση όσον αφορά μια οποιαδήποτε ελαστικότητα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η ανακοίνωση αυτή του Ραχόι έγινε μόλις μερικές ώρες μετά την υπογραφή από τον ίδιο του δημοσιονομικού συμφώνου που προβλέπει την εγκαθίδρυση μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη μέσω της υλοποίησης χρυσών κανόνων για να ελεγχθούν τα δημόσια ελλείμματα.

Ο Ραχόι φαινόταν να βρίσκεται σε ένταση κατά την μονογραφή σήμερα του νέου αυτού συμφώνου, το οποίο αξίωσε η Γερμανία σε αντάλλαγμα για την οικονομική της βοήθεια.

Η ισπανική κυβέρνηση γνωστοποίησε εξάλλου σήμερα ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει ισχυρή ύφεση το 2012, με συρρίκνωση
Keywords
Τυχαία Θέματα