Εθισμός στο κομπιούτερ και κίνδυνοι

17:12 24/6/2012 - Πηγή: 24wro
Ο εθισμός στον υπολογιστή είναι ένας όρος σχετικά πρόσφατος...
και χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εξάρτηση κάποιου από τον υπολογιστή. Ο εθισμός δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση των προσωπικών υπολογιστών (PC), αλλά αφορά και τα βιντεοπαιχνίδια στο διαδίκτυο. Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο "διαταραχή εθισμού στο Διαδίκτυο" (IAD) για να περιγράψουν αυτό τον εθισμό.

Οι εθισμοί που ήταν γνωστοί ως σήμερα αφορούσαν το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το σεξ κ.ά. Παρατηρήθηκαν όμως πρόσφατα και άλλες μορφές εθισμού των ανθρώπων που αφορούσαν τη σωματική
άσκηση, την τηλεόραση και την κατανάλωση υπερβολικού χρόνου στον υπολογιστή. Όπως και σε κάθε είδους εθισμό, ένα άτομο μπορεί να παρασυρθεί χωρίς να το καταλαβαίνει και να διαταράξει και τις σχέσεις με τους γύρω του. Οι χρήστες περνούν το χρόνο τους κάνοντας online chatting, πλοήγηση στο διαδίκτυο ή παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που είναι εθισμένα στον υπολογιστή δεν μπορούν εύκολα να το αντιμετωπίσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά και εκρήξεις θυμού όταν τους απαγορεύετε να ασχοληθούν με τον υπολογιστή.

Το χόμπι μπορεί να εύκολα να γίνει εθισμός αν οι ώρες που καταναλώνονται στον υπολογιστή γίνουν υπερβολικά πολλές και αποκόψουν το άτομο από την πραγματική ζωή. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά λόγω του εθισμού στον υπολογιστή τους. Επίσης, πολλοί ξόδεψαν ολόκληρες περιουσίες για τα online παιχνίδια. Παιχνίδια όπως το poker είναι πολύ διαδεδομένα και ιδιαίτερα εθιστικά.
Ο περιορισμός του χρόνου που δαπανάται στον υπολογιστή ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια είναι ένα πρώτο βήμα για τη σωστή διαχείριση μιας επιθυμίας που μπορεί να εξελιχθεί σε εθισμό. Οι επιστήμονες προτείνουν να μην επιτρέπεται στα παιδιά να ασχολούνται παραπάνω από μία ώρα ανά νύχτα στον υπολογιστή ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.
pinnokio.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα