ΦΕΚΤΕΡ: ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

19:03 22/5/2012 - Πηγή: 24wro
Την άποψη ότι τυχόν επιστροφή ...της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα δεν θα έλυνε τα μακροπρόθεσμα προβλήματα της χώρας μας εξέφρασε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα...
Oberoesterreichische Nachrichten.

«Ένα νέο [εθνικό] νόμισμα [δεν συνεπάγεται] πως πέφτει μάννα από τον ουρανό», δήλωσε χαρακτηριστικά η αυστριακή υπουργός. «Μία νομισματική υποτίμηση μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας
βραχυπρόθεσμα, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη δεν αποφεύγονται», συνέχισε.

Παρά ταύτα, η κ. Φέκτερ παραδέχτηκε ότι έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμιμα θα ήταν μία δυσάρεστη εξέλιξη.

«Κάθε σενάριο που προβλέπει την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει κανένα [σενάριο] τόσο ελκυστικό ώστε να το αρπάξουμε», συμπλήρωσε η αυστριακή υπουργός, επισημαίνοντας όμως ότι η Αθήνα πρέπει αν συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος διάσωσης εάν επιθυμεί να λάβει διεθνή βοήθεια.

Στη συνέχεια, η κ. Φέκτερ επιτέθηκε στον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, αποκαλώντας «ανοησίες» τις προτάσεις του Σοσιαλιστή ηγέτη για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Επανέλαβε μάλιστα ότι η δημοσιονομική λιτότητα παραμένει η καταλληλότερη μέθοδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Ανάπτυξη χρηματοδοτούμενη από χρέος; Αυτές είναι οι συνταγές του προχθές», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Φέκτερ. «Τα επιχειρήματα που θέτει ξανά ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είναι ανοησίες και [είναι αυτά που] μας έμπλεξαν σε αυτό το χάος», προσέθεσε.

Ο κ. Ολάντ έχει επικεντρώσει την προσοχή του στην αναζωογόνηση της ανάπτυξης στη Γηραιά Ήπειρο, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνίσει τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Πολλοί επικριτές προειδοποιούν ότι ο γάλλος πρόεδρος θα ακολουθήσει την πολιτική «φορολογώ και ξοδεύω».

Ο διάλογος γύρω από τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης θα συνεχιστεί την Τετάρτη, 23 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσα στις προτάσεις που πιθανότατα θα συζητηθούν είναι η ενδεχόμενη έκδοση ευρω-ομολόγων και η απ’ ευθείας δανειοδότηση των τραπεζών από τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα