Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Η ανεργία θα συνεχίσει ανοδικά και το 2013!

14:49 17/1/2013 - Πηγή: 24wro
Η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί στις εγχώριες πολιτικές πιέσεις για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας...
σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι η ανεργία θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μέχρι την ανάκαμψη της οικονομίας που τοποθετείται χρονικά για το τέλος του 2013, ενώ τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν
λιγότερα από 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξαιτίας των εξοικονομήσεων που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις.

«Αυτό που με φοβίζει είναι οι μεγάλες πιέσεις από την κοινωνία, τα media και τους βουλευτικούς εκπροσώπους όλων των κομμάτων να χαλαρώσει το πρόγραμμα. Πρέπει να αντισταθούμε… Είναι πολύ νωρίς για να διακηρύξουμε τη νίκη» δήλωσε ο Κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «Δεν είμαι πολιτικός και αυτό είναι πλεονέκτημα σε μία κρίση. Αυτή την στιγμή δέχομαι πιέσεις από τα ΜΜΕ, τις κοινωνικές ομάδες, επαγγελματικές ομάδες, ομάδες ειδικών συμφερόντων, ακόμη και βουλευτές για ο,τιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε… να μην κλείσω εφορίες, να χαμηλώσω τη φορολογία των καυσίμων ή να αυξήσω τους μισθούς και να χαλαρώσω το πρόγραμμα. Δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα καταστρέψει όσα πετύχαμε με ιδρώματα και δάκρυα τους τελευταίους έξι μήνες. Είναι πολύ εύκολο να χάσεις την αξιοπιστία σου, αλλά πολύ δύσκολο να την ξανακερδίσεις».

«Κρινόμαστε από το πρωτογενές έλλειμμα. Η τρόικα περιμένει να μειωθεί στο μηδέν, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι θα τα πάμε λίγο καλύτερα» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουνσημαντικές πιθανότητες οι εταίροι μας να μειώσουν περαιτέρω το χρέος μας». Ο ίδιος, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας επαναγοράς χρέους και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για νέο «κούρεμα» στο χρέος της χώρας που κατέχει ο «επίσημος» τομέας. Διευκρίνισε ότι η μείωση του χρέους μπορεί να προέλθει από άλλους τρόπους όπως μείωση των επιτοκίων.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας εντόπισε στην ανεργία το μεγάλο πρόβλημα της ελληνική οικονομίας και κοινωνίας και ζήτησε υπομονή: «Η ανεργία είναι το μεγάλο μας αγκάθι. Υπάρχει μία χρονοκαθυστέρηση ανάμεσα στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη μείωση της ανεργίας και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, τόσο οικονομικό, όσο και κοινωνικό».

star.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα