Γεμίστε το ψυγείο σας με χρώμα

15:13 12/3/2012 - Πηγή: 24wro
Τα πολύχρωμα, φρέσκα τρόφιμα μπορούν να μας κρατήσουν νέους για περισσότερο καιρό...

Τα αντιοξειδωτικά είναι αυτές οι χημικές ενώσεις στα φαγητά που δίνουν στις ντομάτες το λαμπερό κόκκινο χρώμα τους, το έντονο πράσινο στο μπρόκολο και το βαθύ, βελούδινο μωβ στη μελιτζάνα.

Το πιο σημαντικό τους χαρακτηριστικό, ωστόσο, είναι πως είναι αυτές οι ενώσεις που κρατάνε τις ρυτίδες μακριά από το πρόσωπό μας και την χοληστερίνη από τις αρτηρίες μας. Όσο για το μεγάλο βραβείο, αυτό το κερδίζουν επειδή καταφέρνουν να ασφαλίζουν τον
οργανισμό από τη διαδικασία της γήρανσης και να την καθυστερούν όσο περισσότερο γίνεται.

Αυτοί οι θρεπτικοί υπερήρωες, λοιπόν, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα, και οι οποίες συνδέονται τόσο με τις ρυτίδες και τους λεκέδες στο δέρμα όσο και με τον καρκίνο και την καρδιακή ανεπάρκεια. Εκτός από το να εξαφανίζουν τα ορατά σημάδια της γήρανσης, τα αντιοξειδωτικά μπορούν μέχρι και να αντιστρέψουν την καταστροφή που έχουν υποστεί τα κύτταρα εξαιτίας της.

Γι' αυτό και οι επιστήμονες επισημαίνουν πως μια διατροφή πλούσια σε συνδυασμούς αντιοξειδωτικών μπορεί να μας οδηγήσει σε μια υγιέστερη ζωή με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Δώστε προσοχή, όμως, στην σημασία του συνδυασμού. Κάθε αντιοξειδωτικό αντιμετωπίζει διαφορετικό πρόβλημα γήρανσης, έτσι και η καλύτερη λύση είναι να συνδυάζουμε πολλά μαζί. Ο ευκολότερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να τρώμε φρούτα και λαχανικά με πολλά χρώματα, καθώς κάθε διαφορετική απόχρωση σημαίνει κι ένα ξεχωριστό όφελος για την υγεία μας.

Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά στα μούρα συμβάλλουν στη διατήρηση την γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου και της κινητήριας δύναμής μας, αυτά που βρίσκοντα στα ρόδια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου και το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του στήθους.

queen.gr/
Keywords
Τυχαία Θέματα