Γεννημένος δολοφόνος ή ψυχοπαθής ο 20χρονος μακελάρης του Κονέκτικατ;

14:19 17/12/2012 - Πηγή: 24wro
Ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι μιλούν και σκιαγραφούν το ψυχογράφημα του 20χρονου...
Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως που δείχνουν τι μπορεί να οδήγησε τον Adam Lanza να σπείρει τον τρόμο και το θάνατο στο σχολείο Sandy Hook στο Conecticut δολοφονώντας 20 αγγελούδια, 6 ενήλικες πριν βάλει τέλος στη ζωή του.
«Χωρίς να έχει κανείς κλινική εικόνα του ανθρώπου που άρπαξε το βαρύ οπλισμό και σκότωσε 26 αθώους ανθρώπους, σίγουρα δεν θα είναι ακριβής στα συμπεράσματά του. Ωστόσο,
από τις πληροφορίες και μόνο είναι σαφές ότι ο 20χρονος είχε κάποιον κλονισμό, πίεση και ψυχικές διαταραχές σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι ο κάθε συνηθισμένος άνθρωπος» αναφέρει στο parapolitika.gr o κ. Θ. Καρεκλάς, κλινικός ψυχολόγος.

«Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας τις συνθήκες που μεγάλωσε αυτός το άνθρωπος, τις επιρροές του, αλλά κυρίως το οικογενειακό του περιβάλλον. Είναι νομίζω το στοιχείο κλειδί για την λύση στην υπόθεση. Σαφώς, το γεγονός ότι είχε εύκολη πρόσβαση σε φονικά αντικείμενα, όπως τα όπλα από τη συλλογή της μητέρας του, δυστυχώς «διευκόλυναν» πολύ την πράξη του, κάτι που ίσως και να αποκλείει ακόμη και τον σχεδιασμό της από πριν».

Τέλος ο κ. Καρεκλάς σημειώνει: «Το γεγονός ότι σκότωσε και τη μητέρα του πριν από την μεγαλύτερη και πιο δραματική και μεγαλύτερη σε έκταση πράξη του να ανοίξει πυρ στο σχολείο του, δείχνει ότι η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει από το σπίτι του, προφανώς λόγω κακών σχέσεων με την μητέρα του. Σκοτώνοντας, άλλους 26, ίσως στο μυαλό του λειτούργησε ως «αντιστάθμισμα» απέναντι στο κακό που είχε κάνει στο σπίτι του, αν μπορούσε βέβαια εκείνη την στιγμή να σκεφτεί κατά αυτόν τον τρόπο. Ήθελε να ξορκίσει δηλαδή το κακό που έκανε με ένα μεγαλύτερο κακό».
Η μητέρα του 20χρονου την οποία σκότωσε στο σπίτι τους, σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων και συγγενικών προσώπων περιγράφεται ως μια γυναίκα η οποία ζούσε μέσα στην παράνοια, «βλέποντας» τον κόσμο να καταρρέει.

«Η γυναίκα που φαίνεται ότι είχε αποτελέσει την αρχή της αρνητικής εξέλιξης του 20χρονου, η μητέρα του, σίγουρα δεν είχε φροντίσει να περάσει το αίσθημα της προστασίας στην οικογένειά της», υπογραμμίζει η κ. Δ. Ζορμπά, Κοινωνιολόγος.
«Η ίδια είχε συλλογή όπλων, που δείχνει εμμονή στην ανασφάλεια της, την οποία μετέδωσε στα παιδιά της, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν τώρα απ’ ό,τι μαθαίνουμε ότι έντονη εμμονή της ότι έρχεται η καταστροφή του κόσμου την οδήγησε στη συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων αλλά και όπλων τα οποία ήταν ελεύθερα μέσα στο σπίτι που έμενε μαζί με τον γιο της. Σαφώς, η ίδια γνώριζε καλά αν το παιδί της είχε κάποιο πρόβλημα, ψυχολογικό ή οτιδήποτε άλλο. Όμως δυστυχώς θέλουμε όλοι, πολύ κακώς κατά την άποψή μου, να κρύβουμε ή να μην παραδεχόμαστε ότι ένας δικός μας άνθρωπος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι ψυχολογικά» σημειώνει η κα Ζορμπά.

Το προφίλ του 20χρονου μακελάρη

Ο 20χρονος ήταν στο παρελθόν μαθητής στο ίδιο σχολείο. Ένας συμμαθητής του από το δημοτικό, ο Τιμ Αρνόνε τον περιγράφει ως έναν ντροπαλό, σπάνιας εξυπνάδας μαθητή, που ντυνόταν πιο τυπικά από τους περισσότερους συμμαθητές του. Όταν πήγε στο Γυμνάσιο συνήθιζε να φοράει χακί παντελόνια, πουκάμισα και πολλές φορές ένα ειδικό αξεσουάρ προστασίας της τσέπης από τα στυλό και τις πιθανές διαρροές του.

Όπως δήλωσε στο Reuters κλειδί για την χθεσινή φρικτή κατάληξή του ίσως είναι η «σκληρή πίεση» από τους γονείς του να πετύχει ακαδημαϊκά, ειδικά από την μητέρα του. «Τον πίεζε πραγματικά σκληρά να είναι εξυπνότερος και πιο εργατικός στο σχολείο» τόνισε ο Αρνόνε.

parapolitika.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα