Η Ελλάδα χάνει 60 δισ. ευρώ από ανείσπρακτους φόρους!

06:46 18/11/2011 - Πηγή: 24wro

Περίπου 60 δισ. ευρώ από ανείσπρακτους φόρους (ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις) χάνει η...



Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη τριμηνιαία έκθεση της Ειδικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Task Force)  που παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ.
Στην έκθεση αναφέρεται πως ένα ποσό μεταξύ 6 και 8 δισ. ευρώ από τις φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο μπορεί να εισπραχθεί, ενώ περίπου τα 30 από τα 60 δισ. ευρώ βρίσκονται στο στάδιο
της εκδίκασης, η διάρκεια του οποίου σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τα 10 χρόνια.
Ο κ. Ράιχενμπάχ κατά την παρουσίαση της έκθεσης ανέδειξε την πάταξη της φοροδιαφυγής ως βασική προτεραιότητα της Ομάδας Δράσης.
Στην έκθεση επισημαίνεται πως η Ελλάδα έχει αρχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα βαθιάς διαρθρωτικής μεταρρύθμισης και καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
Επίσης, τονίζεται πως οι εμπειρογνώμονες της Ομάδας είναι σε θέση να συμβάλουν στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων από καταθέσεις στο εξωτερικό ελληνικών υπεράκτιων εταιρειών αλλά και να βοηθήσουν την Ελλάδα να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει τη συμφωνία με την Ελβετία για την φορολόγηση καταθέσεων.
Ο κ. Ράιχενμπαχ είπε ότι η έκθεση είναι η απτή απόδειξη αλληλεγγύης μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας και είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, η οποία έγινε μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών.
Επίσης ο ίδιος τόνισε  ότι η Κομισιόν «κατεβάζει» το στόχο για αποκρατικοποιήσεις το 2011 στα 1,3 δισ. ευρώ, από 5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, μετά το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ορισμένα σημαντικά πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή τους τελευταίους 18 μήνες.
Η πρώτη έκθεση της Ειδικής Ομάδας αναφέρει το πρόγραμμα εργασίας της και τα πρώτα απτά επιτεύγματά της, ιδίως σε τρεις τομείς προτεραιότητας:
- Πρώτον, υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας: Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση του προγραμματισμού και στην επιτάχυνση της εκταμίευσης χρηματοδοτικής συνδρομής από την πολιτική συνοχής.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε ορισμένα από τα καθυστερημένα δημόσια έργα, που είναι σε θέση να τονώσουν τις επενδύσεις και να διατηρήσουν πολλές θέσεις εργασίας.
Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί επίσης όλο και περισσότερο πηγή ανησυχίας για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.
Μέρος από τη συνδρομή που προβλέπεται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, αναδιατίθεται για τη στήριξη της τραπεζικής δανειοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ).
- Δεύτερον, εξασφάλιση αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και υγιούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών:
Ένα ισχυρότερο και δικαιότερο φορολογικό σύστημα θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην κοινωνική δικαιοσύνη.
Έγινε η δρομολόγηση ενός εκτενούς προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του
Keywords
Τυχαία Θέματα