Η εξόντωση των νοικοκυριών

19:50 11/6/2011 - Πηγή: 24wro
Ταφόπλακα στα όνειρα των Ελλήνων βάζει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, βάσει του οποίου...
ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας θαπληρώσει επιπλέον φόρους, ενώ πολλοί είναι σίγουρο πως θα χάσουν τις δουλειές τους. Τα νοικοκυριά είναι δεδομένο πως θα εξοντωθούν, αφού ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα συρρικνωθεί όσο ποτέ.
Όλα αυτά έρχονται την ώρα που ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή, λέει πως δεν εύχεται ούτε στον χειρότερο εχθρό του να περάσει όσα περνά. Μήπως όμως θα ήταν
καλό ο Γ. Παπανδρέου να κατανοήσει για μια στιγμή μόνο, τι θα περάσει ο ελληνικός λαός με το δικής του και του επιτελείου του έμπνευσης Μεσοπρόθεσμο;
Το πακέτο μέτρων που μας "σέρβιρε" ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όμως, εκτός από τις... αναμενόμενες πλέον σε κάθε πακέτο έκτακτες εισφορές, "χαράτσια" που λέει και ο λαός από την εποχή της... τουρκοκρατίας, περιέχει και μερικές καλά κρυμμένες παγίδες. Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι ξεμένει από "κρυψώνες" για νέους φόρους και περικοπές και πλέον τα στριμώχνει ακόμα και στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.
Ακριβώς. Ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου, με την ταμπέλα της υποχρεωτικής προϋπόθεσης για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, αφορά την επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα, το οποίο θα κυμαίνεται από 0,1% έως 0,2% στην προσωπική αντικειμενική αξία και θα πληρώνεται μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ αυτό το τέλος θα εξαρτάται και θα προσδιορίζεται άμεσα από το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Το τελευταίο αναμένεται να πέσει στα 100.000 ή 200.000 ευρώ από τα 400.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα με απώτερο στόχο την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ φέτος και συνολικά 1,21 δισ. ευρώ έως το 2015, οπότε και λήγει το ΜΣΠΔ.
Και επειδή το "τσουνάμι" των νέων φόρων από τους οποίους το υπ. Οικονομικών ευελπιστεί να εισπράξει 6,08 δισ. ευρώ για την πενταετία 2011-2015, προκαλεί... ναυτία, ακολουθούν τα κυριότερα σημεία του ΜΣΠΔ, για να ξέρετε τι μας περιμένει...



Συνοπτικά τα μέτρα του ΜΣΠΔ:
1. Όπως προαναφέραμε, προβλέπεται ειδικό τέλος στα ακίνητα (0,1%- 0,2% στην προσωπική αντικειμενική αξία), το οποίο θα πληρώνεται μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Το πόσο υψηλό θα είναι αυτό το ειδικό τέλος θα εξαρτηθεί από το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου στον φόρο ακίνητης περιουσίας.
2. Το αφορολόγητο εισόδημα ίσως πέσει στα 8.000 από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα. Όπως και να έχει, πάνω από το όριο που θα αποφασιστεί οριστικά στην συζήτηση των μέτρων κατά την ψήφισή τους (ή όχι) από τη Βουλή θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά.
3. Πάμε ολοταχώς για αύξηση στα υφιστάμενα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ θα θεσπιστούν και νέα ειδικά τεκμήρια για τους επιτηδευματίες, με στόχο (...μαντέψτε...) την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
4. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, ενώ πιθανότατα θα εξισω
Keywords
Τυχαία Θέματα