Καβγάς για πίστα θαλασσίου σκι στην Παμβώτιδα

10:06 1/2/2013 - Πηγή: 24wro
Καταγγελία στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος κατέθεσαν ο Σύλλογος Προστασίας...
Περιβάλλοντος Ιωαννίνων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σχετικά με την κατασκευή πίστας θαλασσίου σκι από τον Δήμο Ιωαννιτών στον υγρότοπο Αμφιθέας της Παμβώτιδας. Σύμφωνα με την υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη, είχαν προηγηθεί επανειλημμένες εκκλήσεις για παύση των χωματουργικών εργασιών, της εκσκαφής και της κοπής καλαμιώνα
στη λίμνη Παμβώτιδα αλλά το έργο δεν σταμάτησε. «Οι περιβαλλοντικοί φορείς ελπίζουν ότι θα αποδοθεί έτσι το περιβαλλοντικό και κοινωνικό δίκαιο. Το έργο συνεχίζεται έως και σήμερα χωρίς τεχνική μελέτη και ελλείψει της απαραίτητης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, παρ' ότι είναι σε γνώση των αρχών πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης του περιβάλλοντος»αναφέρει.

Όπως επισημαίνει η κυρία Κορμπέτη, για την κατασκευή στίβου σκι, σύμφωνα με τον Ν. 4014/21.9.2011, «είναι απαραίτητη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά από ειδική οικολογική αξιολόγηση. Τούτο δεν έχει λάβει χώρα, καθώς οι εργασίες εκτελούνται από τις 22.12.2012 χωρίς άδεια, ενώ εκπρόθεσμα ζητήθηκε η άδεια αναρμόδιας αρχής, της Περιφέρειας Ηπείρου».

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει η ίδια, η ενέργεια του Δήμου Ιωαννιτών έρχεται σε αντίθεση με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και το Διαχειριστικό Σχέδιο Λίμνης Παμβώτιδας, «όπου είχαν προβλεφθεί ήδη από το 2004 οι καταστροφικές επιπτώσεις του έργου για τις ρηχές εκτάσεις της λίμνης».
Keywords
Τυχαία Θέματα