Κλυδωνίζεται η συμφωνία-ορόσημο για τη συμφιλίωση των Παλαιστινίων

08:21 9/1/2012 - Πηγή: 24wro
Επιστρέφει η ένταση ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς με το κίνημα του Παλαιστίνιου ηγέτη...
Μαχμούντ Αμπάς να δηλώνει πως θα πρέπει να επανεκτιμήσει το σύμφωνο συμφιλίωσης μετά την άρνηση εκ μέρους της Χαμάς να δεχθεί επίσκεψη αξιωματούχων της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Φατάχ δηλώνει ότι η Χαμάς δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την επιτυχία της συμφωνίας-ορόσημο που υπεγράφη πέρυσι στο Κάιρο, ενώ η Χαμάς αντεπιτίθεται λέγοντας πως η Φατάχ βάζει την ειρήνευση
με το Ισραήλ πάνω από την παλαιστινιακή ενότητα.

Οι σκληρές δηλώσεις έρχονται να διαδεχθούν τη θετική ατμόσφαιρα που κυριάρχησε το Δεκέμβριο όταν ο Μαχμούντ Αμπάς και ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ συναντήθηκαν στο Κάιρο και συμφώνησαν να προχωρήσουν σε βήματα για να μπει τέλος σε τέσσερα χρόνια αντιπαλότητας και στη διαίρεση του παλαιστινιακού εθνικού κινήματος.

Η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, προβλέπει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών στις 4 Μαΐου του 2012. Ωστόσο, η συμφωνία δείχνει να βρίσκεται στον «αέρα» εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων.

Η Φατάχ καταγγέλλει ότι τρεις αξιωματούχοι της εμποδίστηκαν από άνδρες της Χαμάς να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας και εξαναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω. Σε ανακοίνωσή της μιλά για «ακατάλληλη και ταπεινωτική» μεταχείριση.

Η Χαμάς με τη σειρά της κατηγορεί το κίνημα του Μαχμούντ Αμπάς ότι απομακρύνεται από τη συμφωνία που συνήφθη υπό αιγυπτιακή μεσολάβηση, λέγοντας ότι Παλαιστίνιος πρόεδρος δίνει προτεραιότητα στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ και όχι στην ενότητα των Παλαιστινίων.

«Εάν η Φατάχ έχει λάβει απόφαση να υπαναχωρήσει από τη συμφιλίωση προκειμένου να επιστρέψει στις συνομιλίες με τον σιωνιστή εχθρό, θα έχει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης» αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ριζοσπαστικό κίνημα που κατατάσσεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Φατάχ αναγνωρίζει το Ισραήλ και δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευτεί -εφόσον παγώσει ο εποικισμός, γεγονός που έχει οδηγήσει σε τέλμα το διάλογο εδώ και ενάμισι χρόνο-, ωστόσο η Χαμάς αρνείται και το διάλογο και το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει πως η όποια συμφωνία ανάμεσα στα παλαιστινιακά κινήματα θα εμποδίσει κάθε ειρηνευτική προσπάθεια.

Οι δυνάμεις της Χαμάς ανέλαβαν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007 έπειτα από έναν εμφύλιο λίγων ημερών, που κόστισε τη ζωή εκατοντάδων κατοίκων της Γάζας προερχόμενων και από τα δύο κινήματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα