Κρίση στο κόμμα του Σαρκοζί

18:37 27/11/2012 - Πηγή: 24wro

Βαθαίνει η κρίση στο αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα της Γαλλίας...
Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), με τον Φρανσουά Φιγιόν να σχηματίζει δική του κοινοβουλευτική πτέρυγα, απαιτώντας επανάληψη της ψηφοφορίας για την ηγεσία του κόμματος εντός τριών μηνών. Επιπλέον, στις εξελίξεις που τρέχουν από την Κυριακή στη γαλλική δεξιά προστέθηκε η άρνηση του Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, του νικητή των εσωκομματικών εκλογών, να δεχθεί τη μεσολάβηση του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ με στόχο τον τερματισμό του ενδοπαραταξιακού
πολέμου που τον φέρνει αντιμέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν στη διεκδίκηση της ηγεσίας της Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του κόμματος που «ορφάνεψε» μετά την αποχώρηση του Νικολά Σαρκοζί από την ενεργό πολιτική δράση.

Από τους 183 βουλευτές του κόμματος στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, πιστεύεται ότι τουλάχιστον 60 θα προσχωρήσουν στην πτέρυγα του πρώην πρωθυπουργού, υπό την ονομασία «Συσπείρωση για μία Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» (RUMP). Ο Φιγιόν υπόσχεται ότι θα διαλύσει την ομάδα αυτή εφόσον ανακοινωθεί νέα ψηφοφορία για την ηγεσία του UMP.

Από την πλευρά του, ο Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, που επιβεβαιώθηκε χθες ως ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας στους κόλπους του κόμματος, απορρίπτει τη λύση της νέας ψηφοφορίας. Αφορμή για τη διάσπαση στάθηκε η υποχρέωση των βουλευτών να δηλώσουν μέχρι την Παρασκευή σε ποιο κόμμα ανήκουν προκειμένου να διανεμηθούν τα κονδύλια που προορίζονται για τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις.
Ερωτηθείς από το ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1 για την πρόταση μεσολάβησης που ήρθε από το στρατόπεδο του Φιγιόν, ο Κοπέ απάντησε: «Όχι... Δεν βλέπω ποιο είναι το αντικείμενο μίας μεσολάβησης». «Δεν εξαρτάται από τη καλή θέληση του ηττημένου να αποφασίσει την τοποθέτηση του προέδρου που εκείνος θέλει. Δεν το θέλω, διότι δεν έχει νόημα», είπε ο Κοπέ, προσθέτοντας ότι ο Φρανσουά Φιγιόν δεν ξέρει να χάνει και κάνει μαθήματα ήθους χωρίς ποτέ να τα εφαρμόζει ο ίδιος. Σε ερώτηση για το τι θα κάνει εάν ο πρώην πρωθυπουργός προσφύγει στη δικαιοσύνη, απάντησε: «Είμαι έτοιμος».

Η αρχική καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της 18ης Νοεμβρίου είχε δώσει τη νίκη στον Κοπέ με διαφορά 98 ψήφων, εν μέσω καταγγελιών για νοθεία. Η επανακαταμέτρηση που ζήτησε η πλευρά του Φιγιόν έδωσε και πάλι τη νίκη στον Κοπέ με μεγαλύτερη πλειοψηφία σχεδόν χιλίων ψήφων αφού ελήφθησαν υπ’ όψιν και ψήφοι του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι ο Φρανσουά Φιγιόν αρχικά αποδέχθηκε την ήττα του στην αναμέτρηση της Κυριακής, αλλά στη συνέχεια ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα παραιτηθεί από την διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος υπό τον όρο ότι την ηγεσία του θα αναλάβει προσωρινά μία ομάδα υπό τον επίσης πρώην πρωθυπουργό, Αλέν Ζιπέ. «Μάχομαι για τις αρχές. Κανείς σήμερα δεν είναι ουσιαστικά ηγέτης του UMP. Δεν είμαστε ηττημένοι ούτε μουγγοί. Στεκόμαστε στα πόδια μας», είπε ο Φιγιόν.

Ο γαλλικός Τύπος λοιδορεί αυτήν την κωμικοτραγική αντιπαράθεση χωρίς τέλος, συγκρίνοντάς την με ένα «σκετς» με δύο ρακοσυλλέκτες που δέρ
Keywords
Τυχαία Θέματα