Μορφή επιδημίας παίρνει η κατάθλιψη στους έφηβους

08:13 13/10/2012 - Πηγή: 24wro
Η κατάθλιψη έχει πάρει μορφή επιδημίας μεταξύ των εφήβων στην Ελλάδα, ενώ έχει μειωθεί...
σημαντικά η ηλικία έναρξής της, καθώς πλήττει πλέον ακόμη και παιδιά 12 χρόνων ή και μικρότερα, δηλώνει η κλινική ψυχολόγος, καθηγήτρια Μαρία Ζαφειροπούλου, με αφορμή τη διεξαγωγή του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Προσεγγίσεων σε παιδιά και εφήβους», που ξεκίνησε στην Αθήνα την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα,
στην Ελλάδα, (σύμφωνα με στοιχεία του 2011) το ποσοστό παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης καταγράφεται στο 20,3%. Μάλιστα, το ποσοστό των εφήβων με καταθλιπτικό συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, φτάνει έως και στο 29% στα κορίτσια και στο 13% στα αγόρια.

Όπως επισημαίνει η κ. Ζαφειροπούλου, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, στο φαινόμενο αυτό έχει συμβάλει οπωσδήποτε η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, καθώς αν και ακόμη δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, έχει διαπιστωθεί η μεγάλη αύξηση του αριθμού των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών που απευθύνονται στους ειδικούς και ζητούν βοήθεια για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά σε αυτές τις συνθήκες.

Η ίδια προτείνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ενημερώνουν τα παιδιά για το τι συμβαίνει χωρίς όμως να τα οδηγούν στην κατάσταση ή ακόμη και στην απελπισία που νιώθουν οι ίδιοι. «Ο πανικός δεν βοηθάει. Και το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει ακριβώς τι συμβαίνει. Πρέπει να ενημερώνεται με απλά λόγια, ανάλογα με το επίπεδο ωριμότητας, ώστε να αποφεύγονται οι παρανοήσεις και οι ενοχές. Η αντικειμενική ενημέρωση, αλλά στο επίπεδο κατανόησης του παιδιού είναι μια καλή αρχή», υπογραμμίζει.

Αναφερόμενη στη μέθοδο της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας και στο πώς αυτή βοηθάει, όχι μόνο τα παιδιά, αλλά όλους τους θεραπευόμενους, η κ. Ζαφειροπούλου εξηγεί πως βασίζεται στους τρόπους με τους οποίους ερμηνεύουμε την πραγματικότητά μας, πρόκειται για τρόπο σκέψης ο οποίος μαθαίνεται και σε αυτό τον τρόπο σκέψης παρεμβαίνει ο ειδικός, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Επίσης, μιλώντας για τα προβλήματα και τις διαταραχές των εφήβων και των παιδιών που μπορεί όπως αναφέρει, να «αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και σε μικρότερο χρονικό διάστημα η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, όπως έχει αποδειχθεί συγκριτικά με άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους και τα ψευδοφάρμακα», στέκεται ιδιαίτερα στο φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία.

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Όμως, δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο. Στο παρελθόν ήταν κάτι σαν ταμπού. Σήμερα, οι εκπαιδευτικοί το αντιλαμβάνονται, το παραδέχονται και ζητούν βοήθεια», δηλώνει, ενώ εξίσου σημαντικό σύμφωνα με την κ. Ζαφειροπούλου είναι το πρόβλημα των εθιστικών συμπεριφορών, δηλαδή η κακή χρήση του διαδικτύου, οι ουσίες στους εφήβους, η εξάρτηση που γίνεται διαταραχή.

Παράγοντες που προκαλούν διαταραχές

Πηγές των προβλημάτων και διαταραχών που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και τα πα
Keywords
Τυχαία Θέματα