Νέο φορολογικό νομοσχέδιο μέχρι το Σεπτέμβριο

03:05 3/5/2011 - Πηγή: 24wro

Μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο...



όπως προβλέπεται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη φοροδιαφυγή, που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση.
Οι ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα περιλαμβάνουν την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ενώ οι διατάξεις θα δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στη φορολογία των νομικών προσώπων, τη φορολογία της περιουσίας και το καθεστώς των φοροαπαλλαγών, των κινήτρων και των εκπτώσεων,
που βρίσκονται σήμερα σε ισχύ.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εκλογίκευση των ακραίων περιπτώσεων επιβολής προστίμων καθώς και η κατάργηση προστίμων για εντελώς τυπικούς λόγους. Ειδικότερα, θα υπάρξει μείωση του προστίμου για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων μέχρι το ισόποσο της αξίας της συναλλαγής ενώ το πρόστιμο που θα επιβάλλεται για την έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων θα ανέρχεται μέχρι και το διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.
Κατά το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου, θα υπάρξει μελέτη, από την οποία θα προκύψουν τα συμπεράσματα για τις επικείμενες αλλαγές.
Στόχος η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών
Ιδιαίτερο βάρος δίδει το επιχειρησιακό πρόγραμμα στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, που ανέρχονται στα 40 δις. ευρώ. Ωστόσο, το υπουργείο κρίνει ότι από το σύνολο των χρεών, θα μπορέσουν να εισπραχθούν μόλις 10 δισ. ευρώ
Στο «στόχαστρο» των φοροεισπρακτικών μηχανισμών θα βρεθούν όσοι οφείλουν στο Δημόσιο από φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις όπως τις εκπτώσεις φόρου εισοδήματος καθώς και το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας και οι μεταβιβάσεις ακινήτων.
Ιδιαίτερα πιθανή είναι και η θεσμοθέτηση διάταξης, με την οποία η οικονομική αστυνομία ή το ΣΔΟΕ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και στοιχεία που καλύπτονται από το φορολογικό απόρρητο, αλλά πιθανόν θα τους είναι χρήσιμα για την άσκηση του έργου τους, ενώ στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η πρόταση για τη διεύρυνση των αδικημάτων για τα οποία θα είναι εφικτή η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών
Παράλληλα, αναμένεται ότι θα συσταθεί υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων, που θα υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, που θα έχει αρμοδιότητα τη συλλογή και την επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν την εμπλοκή υπαλλήλων του σε υποθέσεις διαφθοράς.
Μάλιστα, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας υπαλλήλου θα λάβει κακουργηματικό χαρακτήρα, εφόσον η αξία των οφελημάτων για τον υπάλληλο υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ και ανεξαρτήτως ποσού για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
Το σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών αξιών θα αντικατασταθεί από νέο σύστημα, που θα προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο τις πραγματικές εμπορικές αξίες.

http://www.newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα