Ο άνεμος της Βαστίλλης μπορεί να... σπρώξει τον Ολάντ πιο αριστερά

07:37 20/3/2012 - Πηγή: 24wro
Η κοσμοσυρροή στην προεκλογική συγκέντρωση του Ζαν Λυκ Μελανσόν...
υποψηφίου της Αριστεράς για τη Γαλλική Προεδρία, στη Βαστίλλη αναδεικνύεται τελικά σε πρόκληση -πιθανώς μάλιστα, πολλά υποσχόμενη- για τον Φρανσουά Ολάντ του Σοσιαλιστικού Κόμματος: Ο Ολάντ δεν μπορεί να ανγοήσει το ρεύμα Μελανσόν και ίσως στρέψει τη ρητορική του πιο αριστερά για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του χώρου στο δεύτερο γύρο, κρατώντας όμως τις ισορροπίες με το βλέμμα στους κεντρώους.

Ο Μελενσόν κατάφερε την Κυριακή, ανήμερα της επετείου της Παρισινής Κομμούνας, να κινητοποιήσει
περίπου 120.000 ψηφηφόρους στην προεκλογική του συγκέντρωση στην Βαστίλλη.

Ο γνωστός για την αιχμηρή ρητορική του υποψήφιος -σε ευθεία εντιδιαστολή με τους ήπιους τόνους του Ολάντ- έχει δει τη δημοτικότητά του να διπλασιάζεται τις τελευταίες εβδομάδες, επιτυχγάνοντας να διοχευτεύσει την οργή και την αγανάκτηση που προκαλεί η υψηλή ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα.

Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν πλέον στο 10%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από ό,τι το Δεκέμβριο. Αυτό σίγουρα δεν είναι αρκετό για να μπορέσει να σταματήσει τον Σαρκοζί ή τον Ολάντ, αλλά η αξία που θα έχουν οι ψηφοφόροι του για το δεύτερο φάνηκε ήδη από τις δηλώσεις του Ολάντ το βράδυ της Κυριακής: «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για το τι θα διαλέξει ο Ζαν Λυκ στο δεύτερο γύρο, το θέμα της χρήσιμης ψήφου θα έλθει αργότερα τις τελευταίες μέρες» είπε χαρακτηριστικά.

Αμ' έπος, αμ' έργον: «Ο Ολάντ είναι η σπονδυλική στήλη της Αριστεράς» έγραψε ήδη τη Δευτέρα συνεργάτιδα του σοσιαλιστή υποψηφίου στη Liberation, ενώ ο εκπρόσωπος της προεκλογικής του εκστρατείας ανέφερε στο ραδιόφωνο RTL πως «ο Ολάντ είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει την πλειονότητα των Γάλλων».
Keywords
Τυχαία Θέματα