Οδηγίες - ημερομηνίες φορολογικής δήλωσης 2011

06:40 30/3/2011 - Πηγή: 24wro

Προκειμένου να βοηθηθούν οι αναγνώστες του...



 express.gr σχετικά με την συμπλήρωση και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του οικονομικού έτους 2011 (εισοδήματα 2010), επισυνάπτουμε οδηγίες για την αποφυγή των συνηθέστερων λαθών κατά τη συμπλήρωση των Δηλώσεων, τις προθεσμίες  υποβολής των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος, οδηγίες για την υποβολή αποδείξεων καθώς και ολόκληρο τον οδηγό συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης του οικονομικού έτους 2011.

24-03-2011: Ηλεκτρονική
υποβολή Δηλώσεων Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1, Ε2, Ε3). Μια ακόμα παράταση των προθεσμιών για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ηλεκτρονικά έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά από τα συνεχή προβλήματα που παρουσίαζει το TAXISNET. Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική για επιτηδευματίες και όσους υποβάλουν μέσω λογιστών. Η υπηρεσία θα ενεργοποιηθεί την 1/4/2011, με ταυτόχρονη μετάθεση των προθεσμιών που ισχύουν σήμερα, οι οποίες θα αρχίσουν να λήγουν από τις 18/4/2011. Την υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ, χωρίς πρόσθετη διαδικασία πιστοποίησης. Για περισσότερες πηροφορίες διαβάστε το άρθρο: Παράταση προθεσμιών για ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης 2011

Οι αλλαγές στο νέο έντυπο του Ε1
ΑΛΛΑΓΕΣ σε τουλάχιστον 30 σημεία έχει το νέο βασικό έντυπο (Ε1) της φορολογικής δήλωσης, καθώς η εφαρμογή των περισσοτέρων διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου από την 1.1.2010 αλλάζει τους πίνακες στους οποίους δηλώνονται οι κατοικίες, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οι δαπάνες για υπηρετικό προσωπικό και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά από τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, ενώ οι προθεσμίες αρχίζουν να εκπνέουν από την 1η Μαρτίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ολοκληρώνονται στις 31 Μαΐου για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε1 προστίθεται νέος κωδικός στον οποίο ο φορολογούμενος καλείται να απαντήσει εάν έχει κεφάλαια στο εξωτερικό με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Σε άλλο σημείο, ο φορολογούμενος καλείται να αναγράψει το ακαθάριστο εισόδημα που εισπράττει, δηλαδή τα ενοίκια από ακίνητα που βρίσκονται στο εξωτερικό. Τους κωδικούς αυτούς το υπουργείο τούς συμπεριέλαβε για να μπορεί να ελέγξει εν συνεχεία τους φορολογουμένους μέσω του «πόθεν έσχες».

Επίσης στην πρώτη σελίδα του νέου εντύπου προστίθενται κωδικοί που πρέπει να συμπληρωθούν απ΄ όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα υπολογιστεί στην εκκαθάριση του φόρου το αφορολόγητο όριο.
Νέος είναι και ο κωδικός στον πίνακα με τα φορολογούμενα εισοδήματα, στον οποίο πρέπει να αναγράψουν τα εισοδήματά τους οι αθλητές, καθώς και άλλες κ
Keywords
Τυχαία Θέματα