Η δικαιοσύνη "κινδυνεύει"

Δύο μήνες μετά τη σφοδρή επίθεση του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στους δικαστές και την έντονη αντίδραση των τελευταίων, χιλιάδες δικαστικοί διαδήλωσαν χθες στο Παρίκι, ζητώντας "αξιοπρεπή" μέσα, αντίστοιχα "μιας μεγάλης ευρωπαϊκής δημοκρατίας".

Κρατώντας ένα τεράστιο πανώ με τη φράση "Η δικαιοσύνη κινδυνεύει, ας ενωθούμε!", οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν
από μια πλατεία κοντά στο δικαστικό μέγαρο προς το κτίριο του κοινοβουλίου.

"Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων, αυτό πρέπει να σταματήσει", φώναζαν οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων εισαγγελείς και δικηγόροι, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, σύμβουλοι προσαρμογής και δεσμοφύλακες.

Η διαδήλωση αυτή γίνεται σε μια περίοδο που ο δικαστικός κόσμος της Γαλλίας βρίσκεται σε αναβρασμό αφότου ο Σαρκοζί, στις αρχές Φεβρουαρίου, επιτέθηκε στους δικαστικούς με αφορμή τον αποτρόπαιο φόνο μιας νεαρής κοπέλας από έναν κατά συρροή εγκληματία. Οι επικρίσεις του Γάλλου προέδρου προκάλεσαν μια άνευ κινητοποίηση των δικαστικών οι οποίοι απέρριψαν τις ευθύνες που τους αποδόθηκαν προτού καν ολοκληρωθεί η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση και υπενθύμισαν ότι εδώ και χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας τις ελλείψεις του συστήματος και των μέσων απονομής της δικαιοσύνης.

Το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Μισέλ Μερσιέ είχε ανακοινώσει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ouest-France, την πρόσληψη 485 δικαστικών, γραφέων δικαστηρίου και εκπαιδευτικών, ενόψει των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν στο σύστημα. Όμως οι διαδηλωτές έκριναν ανεπαρκή τα μέτρα που πρότεινε το υπουργείο και απαίτησαν την εφαρμογή ενός "σχεδίου μακράς πνοής" που θα φέρει τη Γαλλία "στο επίπεδο των μεγάλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών", όπως είπε ο Μαρκ Τρεβιντίκ, ο πρόεδρος του Γαλλικού Συλλόγου Δικαστών. Ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Δικαστών, Κριστόφ Ρενιάρ, εκτίμησε από την πλευρά του ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή και ζήτησε αύξηση των πόρων ώστε η δικαιοσύνη να βγει από την "οικονομική μιζέρια" της.
Keywords
Τυχαία Θέματα