Οδηγίες για ασφαλές σπίτι!

19:56 2/2/2012 - Πηγή: 24wro
Σπίτι μου σπιτάκι μου είναι η λαϊκή έκφραση που... περιγράφει την ασφάλεια και τη θαλπωρή που νιώθει στο καταφύγιό του ο καθένας. Ίσως όμως τελικά για να γίνει αυτό... χρειάζεται προσοχή και ένας πρακτικός οδηγός για να προλάβεις ατυχήματα παντός είδους!
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του «GeroBilim» (Journal on Social & Psychological Gerontology), του Παν/μίου Paisley, περίπου το 1/5 των ατόμων που διακομίζονται κάθε χρόνο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχουν τραυματιστεί μέσα στο σπίτι!

Δες λοιπόν, τι πρέπει να προσέχεις σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και λάβε τα μέτρα σου.

Κουζίνα

Ο
κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε γωνιά της κουζίνας, η οποία αποδεικνύεται ένα από τα πιο επικίνδυνα δωμάτια του σπιτιού, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και τη νοικοκυρά, που αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο της σ' αυτόν το χώρο.

Μαχαίρια και αιχμηρά αντικείμεναΌσο παράδοξο και αν ακούγεται, τα μαχαίρια του σπιτιού θα πρέπει να είναι πάντα εξαιρετικά κοφτερά. Το αντίθετο είναι επικίνδυνο, αφού έτσι, αναγκάζεσαι να πιέσεις περισσότερο για να κόψεις, με κίνδυνο να τραυματιστείς. Αν στο σπίτι έχεις μωρά ή νήπια, θα πρέπει να τοποθετήσεις τα μαχαιροπίρουνα ή σε ψηλό ράφι ή να προμηθευτείς τα ειδικά κλείστρα που «κλειδώνουν» το συρτάρι, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτά. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να μάθουν τη σωστή χρήση των μαχαιριών, ώστε να μην κινδυνεύουν.

Φούρνος, κουζίνα και απορροφητήρας
Όταν μαγειρεύεις θα πρέπει να χρησιμοποιείς τα εσωτερικά μάτια της κουζίνας πρώτα, αυτά δηλαδή που είναι πιο κοντά στον τοίχο, ενώ τα χερούλια από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια θα πρέπει να είναι και αυτά στραμμένα προς τα μέσα. Επίσης, θα πρέπει να αλλάζεις τακτικά (κάθε 3 μήνες) το φίλτρο του απορροφητήρα, μια και λόγω του λίπους που απορροφά γίνεται εξαιρετικά εύφλεκτο. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, θα πρέπει να προμηθευτείς ειδικά προστατευτικά που απομονώνουν τα μάτια της κουζίνας και δεν επιτρέπουν στα παιδιά να αγγίζουν τις κατσαρόλες ή τα μάτια.

Απορρυπαντικά, φάρμακα Αντίθετα με την κοινή αντίληψη ότι τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται στο ντουλαπάκι του μπάνιου, το πιο σωστό είναι το φαρμακείο του σπιτιού να βρίσκεται σε ασφαλή θέση, σχετικά ψηλά, σε δροσερό μέρος, μακριά από εστίες θερμότητας και να έχουν πρόσβαση σε αυτό μόνο τα ενήλικα μέλη της οικογένειας. Επίσης, αν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι, τα απορρυπαντικά θα πρέπει να φυλάσσονται σε ντουλάπι που κλειδώνει, συνήθως τοποθετημένο σε ψηλό σημείο, πάνω από 1,5 μέτρο.

Μικρές ηλεκτρικές συσκευές Μίξερ, βραστήρας, καφετιέρα κ.ά. δεν πρέπει να μένουν στην πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούνται. Επίσης, το καλώδιό τους πρέπει να είναι κοντό, να μην προσθέτουμε προεκτάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το ατμοσίδερο, το οποίο δεν πρέπει για κανένα λόγο να είναι συνδεδεμένο στην πρίζα όταν το γεμίζουμε με νερό. Τέλος, όταν χρησιμοποιείς βραστήρα, καλό είναι να ζεσταίνεις μόνο την ποσότητα του νερού που
Keywords
Τυχαία Θέματα