Πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέχρι και το… 2024

12:17 14/2/2012 - Πηγή: 24wro
Με μια γραμμή και μια τεχνοκρατική πρόβλεψη, το μνημόνιο επιβάλλει το απόλυτο πάγωμα των μισθών...
εννοείται μετά το «κούρεμα» τους- μέχρι και το 2024. Όχι δεν το αναφέρει ρητά. Απλώς συνδέει το πάγωμα της ωρίμανσης με το ποσοστό της ανεργίας. Αν δεν μειωθεί η ανεργία στο 10% τότε δεν μπορεί να γίνει καμία αναπροσαρμογή στους μισθούς.

Το πότε θα ξαναρίξουμε την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, είναι φυσικά θέμα
πρόβλεψης. Σχετική μελέτη έχει ήδη γίνει από τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ανεργία 10% δεν πρόκειται να δούμε νωρίτερα από το 2023 ή το 2024.
Πάγωμα μισθών για τόσα χρόνια, σημαίνει κυριολεκτική κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης καθώς εκτός από τα μέτρα θα επιδράσει και ο πληθωρισμός.
Η διάταξη που επιβάλλει μείωση 22% στους βασικούς μισθούς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, θα ενεργοποιηθεί άμεσα και πολλοί εργοδότες ετοιμάζουν τα… αντίμετρα κάτι που είναι σε γνώση του υπουργείου Εργασίας.
Τι προβλέπεται να γίνει σε πολλές περιπτώσεις;
Ο εργοδότης, εκβιάζοντας με τη μείωση του βασικού μισθού θα προτρέψει τον εργαζόμενο να εμφανίζεται ότι δουλεύει με τον νέον βασικό και του δίνει τα υπόλοιπα μαύρα. Έτσι, και ο εργαζόμενος θα αισθάνεται ότι διέσωσε ένα τμήμα του μισθού του, και ο εργοδότης θα κερδίσει καθώς θα πληρώνει λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.
Ποιος θα χάσει;
Φαινομενικά το ελληνικό δημόσιο το οποίο θα εισπράττει λιγότερους φόρους αλλά και ασφαλιστικές εισφορές. Τελικώς, βέβαια, η ιστορία θα μας γυρίσει μπούμερανγκ καθώς ελλείψει εσόδων, το υπουργείο θα επιβάλλει ακόμη περισσότερα μέτρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα