Πανελλαδικές Εξετάσεις 2011: Τι αλλάζει

04:25 3/5/2011 - Πηγή: 24wro

Νέα δεδοµένα θα βρουν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι περίπου 100.000 υποψήφιοι...



Παράλληλα, κάποιες αλλαγές που έγιναν την περσινή χρονιά καικάποιες άλλες που έχουνεξαγγελθεί για την επόµενη χρονιά επηρεάζουν τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις και µαζί
την κίνηση των βάσεων εισαγωγής.


Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ.

Πρώτη φορά ο αριθµός των εισακτέων, τον οποίο όλες τις προηγούµενες χρονιές ανακοίνωνε το υπουργείο Παιδείας τον Μάρτιο, φέτος αναµένεται να ανακοινωθεί τον Μάιο, καθώς σύµφωνα µε σχέδιο νόµου που βρίσκεται στη Βουλή για ψήφιση «ο αριθµός των εισακτέων σε Πανεπιστήµια και ΤΕΙ θα ανακοινώνεται τουλάχιστον ένα µήνα πριν από την υποβολή των Μηχανογραφικών. Η απόφαση αυτή θα λαµβάνεται αφού ζητηθεί η γνώµη της Συγκλήτου κάθε Πανεπιστηµίου και τουΣυµβουλίου κάθε ΤΕΙ, καθώςκαι του Εθνικού Συµβουλίου Παιδείας. Η τροπολογία αυτή θα ισχύει από την εφετινή χρονιά».

Πέρσι ο αριθµός των προσφερόµενων θέσεων εισακτέων ήταν 88.165 και οι θέσεις που τελικά καλύφθηκαν ήταν 84.368.

Σύµφωναµε δηλώσεις τουυφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου, φέτος το υπουργείο Παιδείας δεν σκοπεύει να µειώσει δραστικά (σε σχέση µε πέρυσι) τον συνολικό αριθµό των προσφερόµενων θέσεων εισακτέων. «∆εν ξεκινάµε από τη βάση ότι θα µειωθεί ο αριθµός εισακτέων σε κάποιεςσχολές. Ξεκινάµε από την εξής βάση: Υπάρχουν τµήµατα Πανεπιστηµίων ή ΤΕΙ, στα οποία έχουµε ενδείξεις ότι ο αριθµός των παιδιών που εγγράφονται τελικά, ανεξάρτητα από το πόσοι είναι οι εισακτέοι, είναι πολύ µικρότερος από αυτούς που εισάγονται. Αν δηλαδή έχειςένα τµήµαµε 100 εισακτέους και µπουν 80 και εγγραφούν οι 20 και από αυτούς οι 10 παίρνουν µετεγγραφή,σηµαίνει ότι εκεί δεν έχει έννοιανα έχεις αυτό τον υψηλό αριθµό εισακτέων».

Ωστόσο, θα υπάρχουν µειώσεις καθώς φέτος (εφόσον ψηφιστείαπό τη Βουλήη τροποποίηση γιατις µετεγγραφές) θα εµφανίζονται δύο αριθµοί εισακτέων ανά τµήµα, ένας γενικός γιαόλους τουςυποψηφίους καιένας πουθα αφοράαποκλειστικά τις ειδικές κατηγορίες των υποψηφίων, θέσεις που µέχρι πέρσι καλύπτοντανµε τη νοµοθεσία των µετεγγραφών.

Η ρύθµιση αυτή είναι πιθανό να µειώσει τον γενικό αριθµό θέσεων εισακτέων ανά τµήµα, ενώ συνολικά (γενικός αριθµός θέσεων εισακτέων και αριθµός θέσεων εισακτέων ειδικών κατηγοριών) δεν θα φαίνεται µειωµένος.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.
Οι απόφοιτοι των λυκείων που δεν θέλουν να εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα µπορούν να δώσουν µόνο ενδοσχολικές εξετάσεις και όχιΠανελλαδικές προκειµένου να αποκτήσουν το απολυτήριό τους. Οι µαθητές που θα επιλέξουν τοενδοσχολικό απολυτήριο έχουν τη δυνατότητα να συµµετέχουν κατά τα επόµενα έτη στα πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα, αν αποφασίσουν να διεκδικήσουν θέση στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.

Είναι φανερό ότι µε βάση τη ρύθµιση αυτή θα µειωθεί οαριθµός των φετινών υποψηφίων για τις Ανώτατες Σχολές.

ΕΙ∆ΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ.
Σύµφωνα µε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, καταργού
Keywords
Τυχαία Θέματα