ΠΟΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ;

00:26 25/10/2011 - Πηγή: 24wro

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τη ρύθμιση των αυθαιρέτων...



έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα χρήσιμο οδηγό, όπου μεταξύ άλλων διευκρινίζεται πώς αυθαιρεσίες σε παραδοσιακούς οικισμούς δεν είναι δυνατόν να ρυθμιστούν με το νόμο των αυθαιρέτων, αλλά υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησής τους με τον νόμο των ημιυπαίθριων.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι σε περίπτωση διαφωνίας ανάμεσα σε συνιδιοκτήτες σχετικά με το αν θα ενταχθούν στη ρύθμιση αυθαιρέτων αρκεί η συναίνεση του ενός, αλλά και ότι το κοινωνικό κριτήριο για τα ΑμΕΑ ισχύει μόνο αν συντρέχει 67% αναπηρία και το ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ (12.000 οικογενειακό).

1. Ποια αλλαγή έχει επέλθει από 21.9.2011 σχετικά με τις μεταβιβάσεις, τις αγοραπωλησίες και γενικά τη σύσταση κάθε εμπράγματου δικαιώματος;

Από 21.9.2011 απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης (άρθρο 23, παράγραφος 1).

Παράλληλα, ορίζονται (άρθρο 23, παράγραφος 2) κατηγορίες αυθαίρετων κατασκευών που εξαιρούνται αυτής της απαγόρευσης μεταβίβασης, μεταξύ των οποίων, αυτές οι οποίες ρυθμίζονται στο πλαίσιο του αναφερόμενου νόμου.

2. Γιατί με αφορά ο παρών νόμος περί ρύθμισης αυθαιρέτων;

Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά τις 21.9.2011 και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις (άρθρο 23, παράγραφος 4). Για τον λόγο αυτό, ορθό θα ήταν όλοι οι πολίτες-ιδιοκτήτες που έχουν οποιαδήποτε αβεβαιότητα ως προς τη συμφωνία της ιδιοκτησίας τους με τη νόμιμη οικοδομική άδεια να ελέγξουν το ακίνητό τους, αφενός για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων σε μια μελλοντική μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος και αφετέρου διότι το χρονικό περιθώριο ένταξης στη ρύθμιση είναι περιορισμένο.

3. Ποιο το όφελος ένταξης στη ρύθμιση περί αυθαιρέτων;

Με την ένταξη στη ρύθμιση εξασφαλίζεται η δυνατότητα μεταβίβασης και σύστασης εμπράγματου δικαιώματος, ενώ αναστέλλεται για τριάντα (30) χρόνια η επιβολή κυρώσεων μετά την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου (άρθρο 24, παράγραφος 1).

4. Ποιες περιπτώσεις μη νόμιμων κατασκευών δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις περί αυθαιρέτων; Τι θα συμβεί με αυτές;

Δεν ρυθμίζονται αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε δάσος, αιγιαλό, καταπατημένο χώρο, κοινόχρηστο χώρο, ζώνη ασφαλείας, δημόσιο κτήμα, αρχαιολογικό χώρο στον οποίο απαγορεύεται η δόμηση, ρέμα, κοντά σε κορυφογραμμή και σε διατηρητέο κτίριο (άρθρο 23, παράγραφος 3). Οι κατασκευές αυτές παραμένουν άμεσα κατεδαφιστέες.
Keywords
Τυχαία Θέματα