Πολιτική λύση επιδιώκει ο Σαμαράς

08:50 2/10/2012 - Πηγή: 24wro
Μέσα από μια ευρωπαϊκή πολιτική παρέμβαση αναζητεί ο Αντώνης Σαμαράς την άρση του...
αδιεξόδου που εξακολουθεί να καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές της τρόικας.Προς την κατεύθυνση αυτή ο Πρωθυπουργός ξεκινά άμεσα κύκλο επαφών με την ευρωπαϊκή ηγεσία - στα κοινοτικά όργανα και στις κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του.
Πρωταθλήτρια στις θυσίες αλλά και στην ακρίβεια αναδεικνύεται η Ελλάδα:
ενώ οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα συνεχίζονται για τέταρτη χρονιά, οι τιμές βασικών προϊόντων παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη! Μάλιστα, προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας, όπως το λάδι και το τυρί, πωλούνται ακριβότερα ακόμη και σε σχέση με χώρες όπου δεν υπάρχει τέτοια παραγωγή! Το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, το οποίο παρουσιάστηκε χθες, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας: προβλέπει ύφεση και για την επόμενη χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2008 η Ελλάδα έχει υποστεί μείωση του ΑΕΠ κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η ανεργία προβλέπεται να φθάσει στο 24,7%. Για άλλη μία χρονιά συνεχίζονται οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις: το Δημόσιο σχεδιάζει να αφαιρέσει από τους συνταξιούχους το υπέρογκο ποσό των 3,799 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων θα φθάσουν στο 1,1 δισ. ευρώ και στα οικογενειακά επιδόματα τα 774 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η τρόικα επέστρεψε με νέες απαιτήσεις για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκεσε μόλις μισή ώρα... Ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει τώρα να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση στο πολιτικό επίπεδο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Μάλιστα, χαριτολογώντας έδωσε... μία ημέρα άδεια στην τρόικα προκειμένου να έχει τον χρόνο για διεθνείς επαφές.

Στους ευρωπαίους εταίρους ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα διαμηνύσει παράλληλα ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της κυβέρνησης για μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, και θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το επιμέρους τμήμα του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ που βασίζεται σε μείωση εξόδων από παρεμβάσεις στην κρατική μηχανή και διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο κύκλος της πολιτικής διαπραγμάτευσης αναμένεται να ανοίξει σήμερα με τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ προεξοφλείται εντός της εβδομάδας επικοινωνία και με την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.
Εξάλλου, η διελκυστίνδα με την τρόικα και ο ελληνικός σχεδιασμός ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (18-19 Οκτωβρίου) θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο κ. Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.
Στην κ
Keywords
Τυχαία Θέματα