ΡΟΜΠΕΙ: Πρόταση για ενιαίο προϋπολογισμό εντός ευρωζώνης

20:53 11/10/2012 - Πηγή: 24wro
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, πρότεινε ναεξετασθεί η...
ιδέα θέσπισης διπλού προϋπολογισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας που νααφορά την ΕΕ στο σύνολό της, ενώ ένας δεύτερος θα αφορά της 17 χώρες τηςευρωζώνης.

Αιχμές εξαπέλυσε παράλληλα κατά του Ντέιβιντ Κάμερον, ισχυριζόμενος ότι ο Βρετανός πρωθυπουργόςεκμεταλλεύεται πολιτικά τη διαφωνία που έχει προκύψει μεταξύ των κρατών της ΕΕπροκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός της Ένωσης για το 2013.

Ένας διπλός προϋπολογισμός θα πρέπει να εξετασθεί άμεσα, έστω και αν αποτελεί προς το παρόν μία πρόταση που θα απαιτήσει χρόνο για να υλοποιηθεί. Τόνισε παράλληλα, ότι ένας προϋπολογισμός που θα αφορά αποκλειστικά τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, ενδεχομένως βοηθήσει στο να ξεπεραστεί γρηγορότερα η κρίση.

«Όλα πρέπει να εξετασθούν προκειμένου να ισορροπήσουμε την κατάσταση στην ευρωζώνη και να καταστήσουμε και πάλι αξιόπιστο το κοινό μας νόμισμα», υπογράμμισε ο κ. Ρομπέι. «Εάν ένας προϋπολογισμός της ευρωζώνης βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να εξετασθεί διεξοδικά», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής και τα 27 μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στη θέσπιση ενός προϋπολογισμού κάθε χρόνο, της τάξεως των 130 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση κυρίως πανευρωπαϊκά του αγροτικού τομέα, της επιστήμης, καθώς και για έργα οικοδομής.

skai.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα