Σε κοινή γραμμή Μέρκελ και Σόιμπλε για την Ελλάδα – Τι ζητούν οι γερμανοί βουλευτές

12:36 9/6/2011 - Πηγή: 24wro
Το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Άνγκελα Μέρκελ στηρίζει την ...
πρόταση Σόιμπλε για ήπια αναδιάρθρωση στην Ελλάδα, με παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής του χρέους και συμμετοχή
των ιδιωτών ομολογιούχων. Η πρόταση Σόιμπλε αναφέρεται στην ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν την διετία 2012 -2014 με νέα ομόλογα διάρκειας 7 ετών .

Στόχος είναι να συμφωνήσουν οι επενδυτές οικειοθελώς για την ανταλλαγή των παλαιών με νέα ομόλογα, χωρίς να προκληθεί μη εξυπηρέτηση των αρχικών ομολόγων (default) ή πιστωτικό γεγονός, χωρίς δηλαδή να ενεργοποιηθούν τα πιστωτικά ασφάλιστρα (CDS). Σχετική επιστολή έχει στείλει στην ΕΚΤ, την Κομισιόν και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη. Ο γερμανός υπουργός παρουσίασε στους βουλευτές την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα δάνεια "προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημά της".

Μάλιστα χθες ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Κυβέρνησης Christoph Steegmans στην ενημέρωση τύπου ανέφερε ότι η Μέρκελ ήταν ενήμερη και για την δραματική επιστολή Σόιμπλε προς ΕΕ και ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε χθες στην γερμανική Die Welt σχετικά με το Ελληνικό ζήτημα.

Χθες επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστήριξε ότι πρόσθετο δανεισμό τουλάχιστον 90 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι το 2014, μιλώντας στους βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος εκτιμά αντίθετα πως μια σκληρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να βλάψει την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Παράλληλα η Μέρκελ τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών σε ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Τη στήριξη της Μέρκελ στην πρόταση Σόιμπλε επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Steffen Kampeter, λέγοντας πως η γερμανική κυβέρνηση "μιλά με μια φωνή".

ΜέρκελΣόιμπλε ζητούν την στήριξη των Βουλευτών

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο επί των Οικονομικών υπουργός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησαν χθες την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης για ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων, η καγκελάριος δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του νέου πακέτου. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το κοινοβούλιο και οι απόψεις του θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην συζήτηση για τα σημεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει ενδεχόμενη νέα βοήθεια προς την Αθήνα.

Η καγκελάριος κάλεσε τους βουλευτές να παρουσιάσουν ανοιχτά τις απόψεις τους, προκειμένου αυτές να συμπεριληφθούν στο κείμενο θέσεων της γερμανικής κυβέρνησης, ενόψει της αυριανής κατάθεσης στο κοινοβούλιο πρότασης ψηφίσματος για τη διάσωση του ευρώ και τη βοήθεια προς την Ελλάδα από τις Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων.

Το κείμενο θέσεων θα αποτελέσει αντικείμεν
Keywords
Τυχαία Θέματα