Σε όρια έκρηξης ο δείκτης δυστυχίας στην Ελλάδα

15:17 10/2/2012 - Πηγή: 24wro
Χτυπάει... κόκκινο στην Ελλάδα ο δείκτης δυστυχίας, τον οποίο οι οικονομολόγοι υπολογίζουν...
ως άθροισμα των ποσοστών ανεργίας και πληθωρισμού: με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχει ξεπεράσει το 23%, ενώ οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι πέρα από το όριο του 20% δημιουργούνται συνθήκες άκρως επικίνδυνες για κοινωνικές αναταραχές και «εκρήξεις».

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή:

- Τον Νοέμβριο το ποσοστό των ανέργων ξεπέρασε για πρώτη φορά το 20%, φθάνοντας το
20,9%, από 18,2% τον Οκτώβριο. Για πρώτη φορά η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «στρατιά» ανέργων, που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο άτομα, καθώς ο αριθμός τους ανήλθε σε 1.029.587 άτομα. Ενας στους δύο Ελληνες νέους, μάλιστα, δοκιμάζεται από την ανεργία.

- Παρά την ύφεση και την τεράστια διόγκωση της ανεργίας, οι τιμές στην αγορά αυξάνονται σημαντικά. Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός έφθασε το 2,3%, με πολύ μεγάλες αυξήσεις στο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης και τη βενζίνη.

- Ετσι, με την ανεργία στο 20,9% και τον πληθωρισμό στο 2,3%, ο δείκτης δυστυχίας, που βγαίνει από το άθροισμα των ποσοστών ανεργίας και πληθωρισμού, έφθασε στην Ελλάδα στο 23,2%.

Γιατί είναι σημαντική η παρακολούθηση του δείκτη δυστυχίας; Γιατί, όπως έλεγε ο Αμερικανός οικονομολόγος Αρθουρ Οκουν, που επινόησε τον δείκτη αυτό, όταν η ανεργία και ο πληθωρισμός ανεβάζουν τον δείκτη δυστυχίας πάνω από το 20% ο πληθυσμός μιας χώρας δοκιμάζεται με τόσο ακραίο τρόπο, που οδηγείται σε βίαιες αντιδράσεις. Αν μια κοινωνία είναι οργανωμένη δημοκρατικά, οι αντιδράσεις θα κλονίσουν την κυβέρνηση, ενώ σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα οι αντιδράσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι το σημείο της ανατροπής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο καιρό πριν ξεσπάσουν οι βίαιες κοινωννικές αντιδράσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, η γαλλική τράπεζα Societe Generale είχε εκδώσει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση, με βάση τον δείκτη δυστυχίας. Και στις δύο αυτές αραβικές χώρες ο δείκτης δυστυχίας είχε κινηθεί προς το 20%, λίγο πριν ξεσπάσουν οι κοινωνικές αντιδράσεις, που οδήγησαν στη βίαιη ανατροπή των δύο καθεστώτων.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε φθάσει απλώς κοντά στο κρίσιμο όριο του 20%, αλλά ήδη το ξεπεράσαμε κατά πολύ! Το σοκ για την ελληνική κοινωνία είναι τρομακτικό, αν αναλογισθεί κανείς ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια ο δείκτης δυστυχίας βρισκόταν λίγο πάνω από το 10%...
Keywords
Τυχαία Θέματα