Στις 13 Φεβρουαρίου στην Αθήνα οι υπογραφές για τον αγωγό ΤΑΡ

15:01 3/2/2013 - Πηγή: 24wro
Στις 13 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η υπογραφή της...
Διακυβερνητικής Συμφωνίας (IGA) Ελλάδος – Αλβανίας – Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline). Αυτό αποφασίστηκε έπειτα από εκτενείς διπλωματικές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες και κορυφώθηκαν το Σάββατο, ώστε οι ενδιαφερόμενες χώρες να προλάβουν τις προθεσμίες.

Από ελληνικής πλευράς, κρίσιμη ήταν η συμβολή του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ.
Αβραμόπουλου, ο οποίος ανέλαβε να χειριστεί το θέμα έπειτα από την εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν όλες οι απαραίτητες κινήσεις. Η εντολή Σαμαρά ακολούθησε τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους των τριών μετόχων της κοινοπραξίας του ΤΑΡ (της ελβετικής Axpo, της γερμανικής Ε.ΟΝ Ruhrgas και της νορβηγικής Statoil). Άλλωστε, η μη κατασκευή του ΤΑΡ θα σημάνει τη μη συμμετοχή της Αθήνας στο «παιχνίδι των αγωγών».

Η συγκεκριμένη διακυβερνητική συμφωνία, η οποία αποτελεί τη βάση παροχής της απαραίτητης πολιτικής στήριξης στον αγωγό, ανοίγει τον δρόμο για την επιλογή του (τον προσεχή Ιούνιο) από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν ώστε να αποτελέσει τη βασική οδό του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου μέσω του οποίου θα μεταφερθεί από το 2017 το αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Η επιλογή της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Σαχ Ντενίζ θα γίνει μεταξύ του ΤΑΡ και του Nabucco West (που καταλήγει στην Αυστρία).

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βράδυ της Παρασκευής υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον κ. Αβραμόπουλο και τους ομολόγους του από την Ιταλία,Τζούλιο Τέρζι, και από την Αλβανία, Έντμοντ Παναρίτι. Το γεγονός ότι ο ΤΑΡ, λόγω της οικονομικής και εμπορικής του βιωσιμότητας, μοιάζει να κερδίζει έδαφος έναντι του Nabucco West επέδρασε καταλυτικά στην επίσπευση των διαδικασιών. Ο ΤΑΡ εμφανίζεται, κατά διπλωματικούς κύκλους, να έχει υπερκεράσει τις αμφιβολίες που είχε εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη διακριτική υποστήριξη που παρείχε στον Nabucco West.

Παράλληλα, στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόνοχο, ο κ. Αβραμόπουλος βρήκε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον αζέρο ομόλογό τουΕλμάρ Μαμαντιάροφ, με τον οποίο συζήτησε τα θέματα των αγωγών. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν θα παρεβρεθεί άλλωστε και στην υπογραφή της συμφωνίας στην Αθήνα. Παράλληλα, ο κ. Μαμαντιάροφ απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί το Μπακού, κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει σύντομα.

tovima.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα