Τα αγκάθια της νέας κυβέρνησης

18:45 13/11/2011 - Πηγή: 24wro
Βαρύ φορτίο μέσα και έξω από τη Βουλή έχει η κυβέρνηση...
του Λ. Παπαδήμου. Προϋπολογισμός, δανειακή σύμβαση και φορολογικός νόμος είναι οι πρώτες κρίσιμες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ορίσουν την πολιτική της χώρας την προσεχή
δεκαετία. Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έμειναν εκκρεμείς από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων.

'Οπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ιδιαίτερη κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που ξεκινά από αύριο με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Στη συνέχεια μέσα σε πέντε ημέρες πρέπει να ολοκληρωθεί ο νέος προϋπολογισμός για να κατατεθεί έως τις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή, να σταλεί το γράμμα (letter of intend) που θα δεσμεύει επισήμως τη νέα κυβέρνηση έναντι της τρόικας. Ακολουθούν η νέα δανειακή σύμβαση, το νέο μνημόνιο που παρατείνεται έως το τέλος του 2014, ο φορολογικός νόμος, η διαπραγμάτευση για το «κούρεμα» του χρέους αλλά και η εφαρμογή δεκάδων παρεμβάσεων που έχουν καθυστερήσει, με κρισιμότερη την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Η τρόικα καταφθάνει στην Αθήνα για να συνδράμει, στο πλαίσιο της νέου τύπου εποπτείας, ενώ η ομάδα δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ θα έρθει λίγες ημέρες μετά έχοντας ανά χείρας την έκθεση των μεταρρυθμίσεων που θεωρεί αναγκαίες για τη χώρα και με αντάλλαγμα το αναπτυξιακό πακέτο.

Το τεφτέρι της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνει:

*Την επιστολή ή τις επιστολές με τις οποίες η νέα κυβέρνηση της χώρας θα δεσμεύεται εγγράφως ότι θα πράξει τα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο και στην απόφαση της 26-27ης Οκτωβρίου.

*Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφασιστεί από Ε.Ε. και ΔΝΤ η καταβολή της 6ης δόσης στις 21 Νοεμβρίου για να φτάσουν τα λεφτά μερικές ημέρες αργότερα.

*Την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού για το 2012. Η προεργασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με βάση νέα δεδομένα για μεγαλύτερη ύφεση 2,7-2,8% το 2012. Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν παρουσία της τρόικας. Αν διατηρηθεί ο ίδιος στόχος αλλά τα αποτελέσματα τον διαψεύσουν, έρχονται νέα μέτρα εντός του 2012.

*Επιπλέον πρέπει να υλοποιηθεί και ο στόχος απορρόφησης του ΕΣΠΑ, το οποίο σήμερα παρουσιάζει τεράστια καθυστέρηση. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί το κράτος κινδυνεύει να χάσει σημαντικά έσοδα από την Ε.Ε. (δηλαδή θα υπάρξει τρύπα στον προϋπολογισμό), αλλά θα επιδεινωθεί περαιτέρω η ύφεση και η πιστωτική ασφυξία.

*Πρέπει να καθοριστούν τα μέτρα για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των Ταμείων στο «κούρεμα» και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με στόχο την εκταμίευση 60 εκατ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και την εφαρμογή του PSI στις αρχές Ιανουαρίου και 20 δισ. ευρώ εντός του Φεβρουαρίου ως πρώτη δόση του νέου δανείου.

*Στο μέτωπο του Δημοσίου επίκεινται οι αποφάσεις για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις 11 μ
Keywords
Τυχαία Θέματα