Τι πέτυχε η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

12:34 4/11/2012 - Πηγή: 24wro
Τι απαντά ο υπουργός Οικονομικών στην σκληρή κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση ότι...
-στην πραγματικότητα- δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα

Η πιο συνήθης κριτική που δέχεται η κυβέρνηση τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τους πολίτες είναι ότι δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα. Τα βέλη μάλιστα εξαπολύονται και από τους κυβερνητικούς εταίρους, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κυρίως για την τακτική που ακολούθησε στη διαπραγμάτευση και
από τη ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη Μόνιμη Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2013, σχολιάζοντας τη συζήτηση για ισοδύναμα, υποστήριξε ότι απευθύνθηκε σε όλα τα κόμματα, αλλά δεν τού προτάθηκε καμία ουσιαστική ενναλακτική λύση. «Απευθύνθηκα στη Βουλή και κανείς δεν μπόρεσε να μας πει κάτι διαφορετικό. Ψάξαμε επισταμένως, αλλά δεν βρήκαμε καμία εναλλακτική λύση.

Κανείς δεν μπόρεσε να μας πει κάτι διαφορετικό. Κι αν είπε, αυτό οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ», τόνισε. Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε τεράστια την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι «η αποφασιστικότητα για την επίτευξη σοβαρών μεταρρυθμίσεων σε ορισμένους τομείς συνέβαλε στην υπεράσπιση των θέσεων μας στους άλλους». «Καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια από την ελληνική πλευρά να κρατηθεί στο ελάχιστο δυνατόν η συμμετοχή των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και να εξαιρεθούν ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως τα άτομα με αναπηρία και άλλες ευπαθείς ομάδες», επεσήμανε ο υπουργός.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι μέσα από την διαπραγμάτευση, που, όπως ανέφερε, πολλοί την απαξιώνουν, η Ελλάδα πέτυχε:
• Την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά επιπλέον 2 έτη.
• Την εφαρμογή μηχανισμού δημοσιονομικής υποστήριξης για την αποφυγή ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιτήρησης.
• Βελτίωση του φορολογικού συντελεστή για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
• Ελάφρυνση των οικογενειακών εισοδημάτων για ποσά μέχρι τις 25.000 ευρώ.
• Την παροχή του επιδόματος θέρμανσης.
• Την μετάθεση της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών ακινήτων για το 2013.
• Την αποδοχή της πρότασης για είσπραξη των οφειλών ύψους 550 εκ. Ευρώ από τις Τράπεζες.
• Τη θέσπιση νέων δράσεων για τη στήριξη της ανεργίας από 2013.

voria.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα