Τι θα πει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Eurogroup

11:01 23/1/2012 - Πηγή: 24wro
Πλήρη ενημέρωση για τα ελληνικά θέματα θα παράσχει σήμερα στην συνεδρίαση του...
Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος που θα μεταβεί σήμερα το πρωί στην βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να μετάσχει στο απογευματινό Eurogroup θα παρουσιάσει στους ομολόγους
του την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβερνήσεως και των ιδιωτών πιστωτών για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, αλλά και για τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις και για τις επιπτώσεις τους στις παραδοχές για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να αναφερθεί και στην ανάγκη λήψης και εφαρμογής των όποιων αποφάσεων πριν τις 20 Μαρτίου όποτε πρέπει να πληρωθεί από την Ελλάδα το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να προετοιμαστεί ο ενημερωτικός φάκελος του Eurogroup στον οποίο περιέχονται οι βασικοί όροι της συμφωνίας για το PSI, όπως αυτοί αποκρυσταλλώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, αλλά και έκθεση με τις προβολές για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών το 2012, σύμφωνα με την οποία ο Προϋπολογισμός, ακόμη και μετά το PSI, δεν θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα.

Η μη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012 και οι συνεχόμενες δημοσιονομικές αποκλίσεις έχουν οδηγήσει στην ανατροπή των αρχικών παραδοχών που περιελάμβανε η έκθεση βιωσιμότητας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα. Έτσι, το ΔΝΤ φέρεται να εκτιμά πως ακόμη και «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% το δημόσιο χρέος της χώρας το 2020 θα είναι στο 150% του ΑΕΠ και όχι στο 120% του ΑΕΠ όπως αρχικώς ανέμενε, ήτοι θα αποκλίνει κατά 60 δισ. ευρώ.

Έτσι, δεν αποκλείεται το σημερινό Eurogroup να αποφασίσει την κατάρτιση νέας εκθέσεως βιωσιμότητας για το ελληνικό δημόσιο χρέος προκειμένου να καταδειχτούν οι νέες αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απασχόλησε και την χθεσινή συνάντηση της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.
Keywords
Τυχαία Θέματα