Το κρέας της γαλοπούλας είναι θρεπτικό;

12:49 20/12/2012 - Πηγή: 24wro
Τις τελευταίες δεκαετίες η ξενόφερτη γαλοπούλα έχει αντικαταστήσει το...
χοιρινό κρέας στο Ελληνικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Την γαλοπούλα έφεραν στην Ευρώπη Ισπανοί θαλασσοπόροι από το Μεξικό τον 16ο αιώνα. Το κρέας της γαλοπούλας είναι θρεπτικό;

Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr η Ελένη Φουσέκα διαιτολόγος –διατροφολόγος -Απόφοιτη
από την Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων Διατροφής στο Τμήμα Διατροφής Διαιτολογίας του Α-ΤΕΙ Θες/νίκης.Επιστημονικός συνεργάτης Meddiatrofi.

Το κρέας της γαλοπούλας εκτός από νόστιμο είναι και πολύ θρεπτικό. Έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, 100 γρ γαλοπούλας αποδίδουν σχεδόν 180 θερμίδες, είναι άπαχο και αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα για την σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού, μεταξύ αυτών το αμινοξύ τρυπτοφάνη, βασικό δομικό λίθο της σεροτονίνης, χημική ουσία του νευρικού μας συστήματος που καθορίζει την διάθεση, την ποιότητα του ύπνου και την συναισθηματική σταθερότητα.

Η γαλοπούλα ανήκει στην κατηγορία των «λευκών» κρεάτων και αποτελεί ιδιαίτερα χρήσιμη τροφή για όσους ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, είτε για μείωση βάρους είτε για μείωση χοληστερίνης. Περιέχει ελάχιστά κορεσμένα λιπαρά, που οδηγούν σε αύξηση των επιπέδων LDL χοληστερόλης, πρωταρχική αιτία για φραγμένες αρτηρίες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Επιλέξτε να μαγειρέψετε το κρέας της γαλοπούλας χωρίς την πέτσα για να μειώσετε ακόμα περισσότερο το λίπος και τη χοληστερόλη σχεδόν κατά 10%, προσθέστε μυρωδικά και αποφύγετε την προσθήκη λιπών ή ελαίων.

Ανάλογα με την διατροφή της γαλοπούλας, το κρέας της μπορεί να περιέχει πολύτιμες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων.

Είναι καλή πηγή σεληνίου και ψευδαργύρου τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, νιασίνης και βιταμίνης Β6 που συμβάλουν στην καρδιακή υγεία, φωσφόρου που πέρα από δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και σιδήρου.

Η γαλοπούλα αποτελεί μια καλή επιλογή κρέατος όχι μόνο για την ημέρα των Χριστουγέννων αλλά όλο το χρόνο, για μια υγιεινή διατροφή.

Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ψητή ή βραστή σε σαλάτες ή σάντουιτς, φαγητά κατσαρόλας ή και ψητή στο φούρνο ή την σχάρα.

Η γέμιση της γαλοπούλας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού. Αν θέλετε να μειώσετε τόσο το θερμιδικό περιεχόμενο όσο και τα λιπαρά του γεύματος σας, μην προσθέσετε εντόσθια ή/και κιμά, χρησιμοποιήστε μόνο ρύζι στη γέμιση, αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες, ξηρούς καρπούς και κουκουνάρι.

Μπορείτε να προτιμήσετε καστανό ρύζι (αναποφλοίωτο). Κατά την αποφλοίωση καταστρέφεται σχεδόν το 50% των θρεπτικών συστατικών του. Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγγάνιο, σελήνιο και μαγνήσιο.

Στις περισσότερες συνταγές η γέμιση περιλαμβάνει:

Κάστανα: Τρόφιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μεν αλλά υψηλής βιολογικής αξίας. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το ελαϊκό οξύ και καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, που την καθιστούν τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Περιέχει βιταμίνη C, χαλκό και μαγγάνιο καθώς επίσης είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ενώ περιέχει και κάποια ποσότητα καλίου.

Σταφίδες: Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, κυρίως φλαβονοειδών που συμβάλλουν στην προστασία της καρδιά και την εμφάνιση καρκίνου. Δεν περιέχουν χοληστερόλη, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και σεληνίου.

Κουκουνάρι: Πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρος, μαγγάνιο και ψευδάργυρος.
Keywords
Τυχαία Θέματα