Β. ΡΟΠΜΑΪ: Η Ιταλία θα τα καταφέρει

14:46 17/11/2011 - Πηγή: 24wro

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ σε δηλώσεις του σήμερα τόνισε μεταξύ άλλων, πως η ...
ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι η Ιταλία έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις δυσκολίες της.Ο Βαν Ρόμπαϊ δήλωσε πως είπε στο νέο ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι σε τηλεφωνική επικοινωνία τους ότι η ΕΕ πιστεύει επίσης πως η Ιταλία μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ.

«Εξέφρασα την πλήρη εμπιστοσύνη
της ΕΕ στη δυνατότητα της Ιταλίας να ξεπεράσει τη σημερινή κατάστασή της και να συμβάλει πλήρως στην επίλυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην περιοχή του ευρώ», αναφέρει ο Βαν Ρόμπεϊ στη δήλωση που εξέδωσε.  Ο Βαν Ρόμπεϊ προσθέτει ακόμη ότι θα συναντηθεί με τον Μόντι την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες.
Η ημερομηνία της συνάντησης αυτής δεν έχει ακόμη καθοριστεί, διευκρινίσθηκε από το περιβάλλον του Βαν Ρόμπεϊ.

Στο μεταξύ, στο Βερολίνο, ανώτερος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα πως παρά την άνοδο των επιτοκίων για τον κυβερνητικό δανεισμό, η Ιταλία δεν θα χρειαστεί βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). «Αυτό είναι δυσάρεστο, όμως μια χώρα με τη δύναμη της Ιταλίας μπορεί να το χειριστεί χωρίς καμιά δυσκολία βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Γεργκ Άσμουσεν, υφυπουργός Οικονομικών ο οποίος πρόκειται να αναλάβει την 1η Ιανουαρίου τη θέση του επικεφαλής των οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Δεν υφίσταται θέμα να έχει ανάγκη το ΕΤΧΣ», τόνισε ο Άσμουσεν.
Οι διαδικασίες για να δοθεί στο ΕΤΧΣ μεγαλύτερη δύναμη πυρός βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση και ο Άσμουσεν δήλωσε πως θα έχουν γίνει σαφέστερες μέχρι την επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 28 Νοεμβρίου.


Keywords
Τυχαία Θέματα