DERBI: Οι «κόκκινες σφαίρες»

Σβέλτο και μικροκαμωμένο, το Variant Sport διαθέτει όλα τα εφόδια για να σας μεταφέρει με ταχύτητα και ασφάλεια στην πόλη, ανήκοντας σε μία κατηγορία με ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.

Άλλο ένα μοντέλο από εταιρεία του ομίλου Piaggio εχει ριχτει στην αστική μάχη. Αυτή τη φορά, την τιμητική της έχει η Derbi, ένας από τους μακροβιότερους κατασκευαστές δικύκλων στην Ευρώπη,
η οποία μετρα 90 χρόνια ζωής. Η ισπανική εταιρεία είναι ένας από τους σπεσιαλίστες στις μικρές μοτοσικλέτες και scooter από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα.
Αν τυχαίνει να μη γνωρίζετε κάτι γι’ αυτή, τότε κρατήστε μόνο τους 21 (!) τίτλους που κατέχει στα GP (εννέα στους κατασκευαστές και 12 στους αναβάτες) σε κατηγορίες από τα 50 μέχρι και τα 125 κ.εκ. και θα πάρετε μία πολύ καλή γεύση για το τι σημαίνει μικρή μοτοσικλέτα ή scooter για τους Ισπανούς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το προσωνύμιο «κόκκινες σφαίρες» που κόλλησαν οι φίλοι της ισπανικής εταιρείας στα δίκυκλα που DERBIQκατασκεύαζε χάρη σε αυτές τις επιτυχίες.
Ούτε, επίσης, και το όνομά της (Derbi από το DERivados de Bicicletas-προερχόμενα από τα ποδήλατα) που δείχνει άμεσα και τη σχέση της με το μικρό, ευέλικτο και γρήγορο μέσο, το οποίο είναι και παράλληλα προσιτό στο κοινό. Οπότε η επιλογή του scooter της Aprilia από τους Ισπανούς, για να φορέσει τα σήματά της, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς θα έπρεπε να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Πάμε να δούμε, λοιπόν, αν η επιλογή της ήταν σωστή.
Στον τομέα της αισθητικής, το νέο μικρό scooter της Derbi μοιράζεται σχεδόν τα πάντα με το Aprilia Sportcity One, πάνω και στο οποίο βασίζεται. Και λέμε σχεδόν, γιατί υπάρχουν και κάποια πραγματάκια τα οποία έχουν αλλάξει, ώστε να εναρμονιστεί το μοντέλο στην εταιρική ταυτότητα της Derbi, ενώ άλλες αλλαγές είχαν προφανώς τον χαρακτήρα της βελτίωσης. Έτσι, ελαφρώς διαφορετικό σχήμα έχει το προστατευτικό του τελικού της εξάτμισης αλλά και το ίδιο το τελικό και ο λαιμός του. Διαφορετικό και μικρότερο είναι και το πλαστικό προστατευτικό της φτερωτής που βοηθά στην ψύξη του μονοκύλινδρου μοτέρ και…αυτό ήταν.

Διαφορετικά είναι βέβαια τα σήματα αλλά και τα γραφικά, τα οποία όμως διατηρούν την ίδια εύστοχη λιτότητα στη σχεδίαση με το μοντέλο της Aprilia. Το γεγονός ότι,το Derbi μοιάζει σα δύο σταγόνες νερό με το Sportcity One μπορεί στην προκειμένη περίπτωση να χαρακτηριστεί ακόμη και θετικό, αφού η εμφάνισή του είναι σίγουρα ένα από τα δυνατά του σημεία. Μοντέρνες και δυναμικές οι γραμμές του από τις οποίες απουσιάζουν οι υπερβολές και χάρη και στα περιορισμένα γραφικά, η σχεδίαση του Derbi θα φανεί ελκυστική, τόσο στους μικρούς, όσο και στους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Πολύ καλά τα καταφέρνει και στον τομέα της ποιότητας. Μπορεί η τιμή του να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τα 2.000 ευρώ, ωστόσο, αυτή δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται πουθενά πάνω στο Variant. Πολύ καλή η ποιότητα της βαφής και ακόμη καλύτερη η συναρμολόγηση και η συναρμογή των πλαστικών του. Αποτέλεσμα τα τριξίματα να απουσιάζουν από το μοντέλο της ισπανικής εταιρείας, ακόμη και όταν ο δρόμος είναι τυπικός ελληνικός όσον αφορά στις λακκούβες και στο μέγεθός τους. Εκεί που η περικοπή είναι εμφανής είναι στον πίνακα οργάνων, ο οποίος διαθέτει μονάχα τις απολύτως απαραίτητες ενδείξεις. Αν είναι πάντως να μειωθεί από κάπου το κόστος, ας είναι από εκεί.

Εργονομία/Χώροι: Για μικρούς και μεγάλους
Το Derbi είναι πολύ μαζεμένο σε διαστάσεις και δίνει αρχικά την εντύπωση ότι, δε θα καταφέρει να χωρέσει ένα ψηλό αναβάτη. Αυτή η εντύπωση διαλύεται με το που κάτσει κάποιος στη σέλα του. Με ύψος στα 1,85 μ., δεν δυσκολεύτηκα καθόλου πάνω στο μοντέλο, αφού το τιμόνι απέχει αρκετά από τη σέλα, ενώ και η επίπεδη ποδιά είχε τον απαραίτητο χώρο για τα πόδια μου. Άνετη, για το μέγεθος του scooter, βρήκα και τη σέλα. Έχει αρκετό αφρώδες συγκρατεί τον αναβάτη σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ωστόσο, δεν του αφήνει και πολύ περιθώριο για να κινηθεί μπρος- πίσω.

Δεν μπορούμε όμως να τα έχουμε και όλα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το μήκος του Variant βρίσκεται στα 1.950 χλστ. Άλλο ένα πολύ θετικό σημείο για το μοντέλο της Derbi είναι η μικρή απόσταση της σέλας από το έδαφος που επιτρέπει στα πόδια να φτάνουν κάτω με τον πλέον άνετο τρόπο και τα πέλματα να πατούν το οδόστρωμα ολόκληρα. Ό,τι καλύτερο δηλαδή για τους βραχύσωμους αναβάτες που δεν θα δυσκολευτούν καθόλου πάνω στην «κόκκινη σφαίρα» της Derbi. Άνετα, πάνω στη σέλα του Variant, θα νιώσει και ο συνεπιβάτης, αρκεί να βρίσκεται από πλευράς διαστάσεων στο μέσο όρο. Αυτό, γιατί το μερίδιο που το αναλογεί στη σέλα είναι μικρότερο από του αναβάτη, ενώ και τα σταθερά μαρσπιέ δεν ενδείκνυνται για XL πόδια.

Για τις μικρές αποστάσεις μέσα στην πόλη πάντως, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα. Χώρος μεγάλος και ικανός για την τοποθέτηση ενός full face κράνους υπάρχει κάτω από τη σέλα, η οποία ανοίγει από δική της κλειδαριά στο πλάι της τελευταίας. Ένα πολύ μικρό, είναι η αλήθεια, ντουλαπάκι θα βρείτε και στην ποδιά, το οποίο ανοίγει πιέζοντας το κλειδί προς τα μέσα. Τέλος, ο γάντζος έχει τοποθετηθεί σε σωστό ύψος και εύκολα θα μπορέσετε να τοποθετήσετε ένα στενό σάκο στην ποδιά.

Κινητήρας: Ικανό σύνολο
Το μοτέρ χρησιμοποιεί απλές αξιόπιστες λύσεις που συγκρατούν παράλληλα το κόστος χρήσης και συντήρησης σε χαμηλά επίπεδα. Στην πράξη, είναι λίγο πιο θορυβώδες σε σχέση με άλλες παρόμοιες προτάσεις της κατηγορίας και ανεβάζει στροφές λίγο πιο αργά. Η κατανάλωσή του βρίσκεται στο μέσο όρο της κατηγορίας, αλλά με 3,8 λίτρα/100 χλμ δεν εντυπωσιάζει, ωστόσο η απόδοσή του ικανοποιεί. Το CVT κιβώτιο του δίνει πολύ ομαλές εκκινήσεις και τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν με τόσο προοδευτικό τρόπο στο κοντέρ που δεν θα τρομάξουν και τον πλέον αρχάριο αναβάτη.

Η μακριά μετάδοση απλώνει πολύ τη δύναμη του μοτέρ και έχει επιλεγεί με στόχο την υψηλή, για τα χαρακτηριστικά του κινητήρα, τελική ταχύτητα. Ωστόσο αυτή η επιλογή έχει περιορίσει την απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού με αποτέλεσμα η επιθυμία του αναβάτη να μη μεταφράζεται άμεσα επιτάχυνση. Σε αυτό συμβάλλει και η πολύ μακριά διαδρομή της γκαζιέρας που απαιτεί στύψιμο για να πάρει κάποιος τα μέγιστα από το μοτέρ. Σε επίπεδο δρόμο τα 90 χλμ./ώρα έρχονται εύκολα, ακολουθούν τα 110 σχεδόν με την ίδια ευκολία, ενώ σε ελαφρά ευνοϊκές συνθήκες θα επέμβει και ο κόφτης με το ταχύμετρο να αγγίζει τα 122 χλμ./ώρα.

Πλαίσιο/αναρτήσεις: Το μικρομέγαλο
Οι Ιταλοί, παρά τις κλασικές για την κατηγορία λύσεις που έχουν ακολουθήσει, κατάφεραν για άλλη μία φορά να κάνουν τα μαγικά τους. Παρά το μικρό βάρος και το κοντό μεταξόνιο, το Derbi θυμίζει μακρύτερο scooter όταν κινείται, έχοντας, όμως πάρει από αυτό μόνο τα θετικά. Οι νευρικές αντιδράσεις απουσιάζουν παντελώς από το ρεπερτόριό του, ενώ, ακόμη και αν βρείτε ισχυρούς πλάγιους ανέμους στην εθνική, το πάτημά του παραμένει πάντα σίγουρο χάρη στη συνοχή του πλαισίου. Την ίδια εμπιστοσύνη εμπνέει και μέσα στην κίνηση. Είναι πολύ ευέλικτο, αλλά όχι τόσο άμεσο στις αντιδράσεις του όσο άλλες προτάσεις της κατηγορίας, κάτι που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τον αρχάριο αναβάτη.

Προς Θεού, μη νομίζετε ότι το scooter της Derbi είναι αργό στις αντιδράσεις του ή ότι έχει βαριά αίσθηση. Η κατηγορία στην οποία ανήκει αλλά και οι διαστάσεις του μιλούν από μόνες τους για το πόσο ευέλικτο είναι. Έχει απλά μία πιο ώριμη αίσθηση στο δρόμο που δε συναντάται συχνά στην κατηγορία. Αυτό οφείλεται και στη λειτουργία των αναρτήσεων που είναι προσανατολισμένες στην άνεση, παρά τη σπορ εμφάνιση του Variant. Λειτουργούν ποιοτικά και δεν θα κοπανήσουν τον αναβάτη ούτε σε δρόμο με έντονες ανωμαλίες. Με δεύτερο άτομο στη σέλα εξακολουθούν να τα καταφέρνουν καλά και όταν τερματίσουν σε κάποια μεγάλη λακκούβα θα το κάνουν πολύ ευγενικά.

Φρένα: Χωρίς παρεκκλίσεις
Τα φρένα κινούνται επίσης στο πνεύμα της κατηγορίας, τόσο από πλευράς ισχύος, όσο και φιλικότητας. Ο εμπρόσθιος δίσκος είναι 220 χλστ. και συνδυάζεται με δαγκάνα δύο εμβόλων, ενώ τον πίσω τροχό έχει αναλάβει ένα ταμπούρο με διάμετρο που ανέρχεται στα 140 χλστ. Η δύναμη τους επαρκεί για να σταματήσουν γρήγορα του Derbi, και έρχεται με απόλυτα γραμμικό τρόπο. Στις μανέτες δίνουν μία ελαφρά μουδιασμένη αίσθηση, ωστόσο προειδοποιούν πάντα με ακρίβεια για το επερχόμενο μπλοκάρισμα και αποδίδουν τη δύναμή τους με απόλυτα γραμμικό τρόπο.

Στο δρόμο
Η ευελιξία του Derbi στους δρόμους της πόλης δύσκολα κρύβεται. Ακόμη και αν δεν θέλετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει το Variant, θα μείνετε απόλυτα ικανοποιημένοι. Το scooter της ισπανικής εταιρείας θα σας αφήσει να κινηθείτε ταχύτατα ανάμεσα στα αυτοκίνητα και το μόνο που θα ζητήσει είναι να συνηθίσετε τη μακριά μετάδοση του CVT κιβωτίου που δεν βοηθά στο να αποδίδεται η ισχύς με όσο άμεσο τρόπο χρειάζεται για γρήγορες μανούβρες με μικρή ταχύτητα. Συνειδητή η επιλογή της εταιρείας, αφού σε αυτά τα κυβικά έχουν προτεραιότητα οι αρχάριοι. Ωστόσο, οι πιο έμπειροι αναβάτες θα νιώσουν ελαφρώς «ριγμένοι» που δεν θα μπορέσουν να ελιχθούν με ακρίβεια χιλιοστού λόγω αυτής της μικρής καθυστέρησης με την οποία φτάνει η δύναμη στον πίσω τροχό.

Μπορούν βέβαια να κρατούν ελαφρά πατημένο το πίσω φρένο έχοντας παράλληλα ανοιχτό το γκάζι αλλά αυτό δει είναι και ό,τι καλύτερο για τη διάρκεια ζωής των σιαγώνων. Τo θέμα είναι ότι όλες αυτές οι λεπτομέρειες δεν θα έρχονταν ποτέ στο μυαλό του αναβάτη και δεν θα είχαν καμία απολύτως σημασία, αν το Derbi δεν ήταν ένα ικανό scooter. Και είναι. Αφήστε στην άκρη τους οριακούς ρυθμούς στους μποτιλιαρισμένους δρόμους κινηθείτε ένα κλικ πιο αργά και είναι σίγουρο πως το Variant δεν θα σας απογοητεύσει. Ακόμη και υπό κλίση παρουσιάζεται απόλυτα φιλικό και υπάκουο με το στιβαρό πλαίσιο και την καλή λειτουργία των αναρτήσεων να κρατούν τα πάντα υπό έλεγχο. Άξιος συνεχιστής της παράδοσης των Ισπανών; Si, si…

Συμπέρασμα
Είναι καλοφτιαγμένο, μικροκαμωμένο και φιλικότατο. Έχει δύναμη που δεν θα φοβίσει τον αρχάριο, ωστόσο, μπορεί να φτάσει σε μία αξιοπρεπέστατη τελική και να κινηθεί με ασφάλεια και στον αυτοκινητόδρομο. Η πρόσφυση που προσφέρουν τα φαρδιά ελαστικά σε συνδυασμό με το πλαίσιο, θα επιτρέψουν στον αναβάτη του να κινηθεί με ταχύτητα και ασφάλεια στο κέντρο της πόλης έχοντας όλα τα εφόδια για να αντιδράσει σωστά την κακιά στιγμή. Το Derbi είναι μια αστική σφαίρα, η οποία είναι διαθέσιμη σε μία πολύ προσιτή τιμή και είναι σίγουρα ένα από εκείνα τα μοντέλα που αξίζουν την προσοχή σας. Μην το προσπεράσετε.

Χρώματα: Λευκό, μαύρο, κόκκινο
Keywords
sport, εταιρεία, piaggio, scooter, σημαίνει, aprilia, συγκεκριμένο, full, face, χλμ, cvt, οφείλεται, εμφάνιση, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, τι σημαινει, δυνατα, cvt, αυτοκινητα, γκαζι, εθνικη, θεμα, πλαισιο, σηματα, σφαιρα, υψος, ψυξη, aprilia, face, piaggio, sport, αγορα, απλα, ατομο, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γευση, δευτερο, δυναμη, δικη, δειχνει, δρομος, εδαφος, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ελαστικα, εμφάνιση, επρεπε, επιθυμια, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ευρωπη, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλικια, θετικο, θυμιζει, ισχυς, κινηση, κλιση, λειτουργια, λεπτομερειες, μαυρο, μακρια, μηκος, μικρο, μοντελα, μοτερ, μυαλο, νερο, ξεκινημα, μπλοκαρισμα, παντα, ονομα, οφείλεται, παμε, ποιοτητα, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, ταυτοτητα, τιμη, υψηλη, φτανει, φορα, χλμ, ανηκει, ασφαλεια, κυβικα, φιλοι, full, ιδιαιτερα, κακια, λευκο, μια φορα, μοιαζει, ποδια, scooter, σελας, σημαίνει, σωστο, θετικα
Τυχαία Θέματα