No money,no honey!!

H κρίση και ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος αλλάζει τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων ακόμη και στην περίοδο των Χριστουγέννων.
Οπως καταδεικνύει η 11η έρευνα MasterCard Barometer, φέτος οι Ελληνες θα διαθέσουν ένα περιορισμένο ποσό των επιπλέον χρημάτων που θα πάρουν εν όψει των Χριστουγέννων για αγορές, ενώ το 60% περίπου αναμένεται να το διαθέσει για κάλυψη τρεχουσών ή εκτάκτων αναγκών. Επιπλέον, η έρευνα αποκαλύπτει ότι 8 στους 10 συμμετέχοντες δεν θα πραγματοποιήσουν κάποιο ταξίδι, είτε στην Ελλάδα
είτε στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την έρευνα της Mastercard το 59% των Ελλήνων θα χρησιμοποιήσει το επιπλέον εισόδημα που θα λάβει (επίδομα ή 13ος μισθός) για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών (40%) ή θα το «φυλάξει» για τυχόν έκτακτες δαπάνες (19%). Σημειώνεται πως πριν από δύο χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών κατευθυνόταν για την αγορά δώρων (46%) ή για προσωπική ψυχαγωγία (20%), ενώ φέτος μόνο το 15% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι θα το ξοδέψει σε δώρα ενώ για ψυχαγωγία το 13%.

Ενα σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι η διαπίστωση ότι, φέτος, σχεδόν ένας στους τρεις Ελληνες (30%) δηλώνει ότι δεν θα έχει επιπλέον εισόδημα, ποσοστό που έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2009 (12%).

Τέλος, μόνο το 13% του κοινού δηλώνει ότι θα ξοδέψει το επιπλέον εισόδημα για προσωπική του ευχαρίστηση. Η σημαντικότερη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι η μεγαλύτερη πρόθεση των γυναικών να δαπανήσουν το τυχόν επιπλέον εισόδημα σε δώρα για αγαπημένους (18%).

Οι νεαρότερες ηλικίες (18-34) είναι αυτές που θα δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσωπική διασκέδαση με ποσοστό 28,5% σε σύγκριση με τις μεσαίες ηλικίες οι οποίες, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, θα δώσουν βαρύτητα στην κάλυψη τρεχουσών αναγκών. Το κοινό 35-44 ετών είναι αυτό που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πρόθεση να διαθέσει το ποσό σε δώρα (29,2%).

Οπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, πρώτη επιλογή δώρων αποτελούν τα είδη ένδυσης/υπόδησης, σε ποσοστό, όμως, συγκριτικά πολύ χαμηλότερο από πέρσι (27% το 2011 από 34% το 2010). Ακολουθούν και φέτος τα παιχνίδια για τα παιδιά (19%), ενώ ιδιαιτέρως αυξημένο, σε σχέση με το 2010, παρουσιάζεται το ποσοστό εκείνων που θα επιλέξουν τα δώρα χαμηλού κόστους (μικροπράγματα).

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι Ελληνες (σε ποσοστό 56%) δηλώνουν και φέτος πως η καταναλωτική τους συμπεριφορά αλλάζει κατά την περίοδο των γιορτών. Ετσι, η τάση που παρουσιάστηκε πέρυσι σχετικά με την ανάγκη του κοινού να «παρασυρθεί» από το πνεύμα των Χριστουγέννων και έτσι, να ξεχάσει για λίγο τις διάφορες έγνοιες του, επιβεβαιώνεται και φέτος, καθώς αποτελεί για τους Ελληνες το σημαντικότερο λόγο αλλαγής της καταναλωτικής του συμπεριφοράς (48% το 2011 από 29% το 2010).

Οι τρέχουσες υποχρεώσεις, επίσης, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα σε σύγκριση με πέρυσι (31% το 2011 από 17% το 2010) ενώ η αδυναμία αντίστασης στην αγορά δώρων φαίνεται να αποδυναμώνεται (16% το 2011 από 33% το 2010).
Keywords
Τυχαία Θέματα