«Άκυρο το Μνημόνιο με λαϊκή ετυμηγορία»

Τους άξονες και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στις οποίες θα γίνει ο διάλογος με τα κόμματα στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνηση παρουσίασε ο Αλέξης Τρίπρας αφότου έλαβε την εντολή διερεύνησης σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχασαν 3,3 εκατομμύρια πολίτες, δίνοντας τέλος στα 77 νέα μέτρα του Ιουνίου.
Ζήτησε από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να αποστείλουν άμεσα επιστολές στους ηγέτες της Ε.Ε.με τις οποίες θα ακυρώνουν τις προηγούμενες επιστολές τους με τις οποίες δεσμεύονταν για την εφαρμογή του Μνημονίου. Αυτό έθεσε μάλιστα ως προϋπόθεση προκειμένου να συναντηθεί μαζί τους.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ωστόσο ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ.
Επιπλέον, παρουσίασε τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ:

-Ανάγκη άμεσης ακύρωσης των μέτρων του Μνημονίου

-Ακύρωση των νόμων που καταργούν στοιχειώδεις εργατικά δικαιώματα

-Άμεση προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, ζητώντας απλή αναλογική στον εκλογικό νόμο

-Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα

-Δημιουργία διεθνούς και μορατόριουμ για το δημόσιο χρέος

Απάντηση Σαμαρά σε Τρίπρα

Σκληρή ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα να καταγγείλλει την προηγούμενη επιστολή με την οποία δεσμεύεται για την τήρηση του Μνημονίου.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και ότι με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την καταστροφή της. Επιπλέον, τόνισε ότι ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει τη σύσταση αριστερού αντι-ευρωπαϊκού μετώπου και πως θα βρει απέναντί του ένα φιλο-ευρωπαϊκού μετώπου.

Στήριξη από Φ. Κουβέλη με προϋποθέσεις

Στήριξη με προϋποθέσεις παρέχει στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστέρας, Φώτη Κουβέλης μετά τη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα παρέχει τη στήριξή της σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα έχει και κοινοβουλευτική στήριξη και εάν τηρηθεί η απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.

«Ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του την εντολή. Τον κάλεσα να τη διαχειριστεί στο όνομα της κοινωνίας που ζητάει λύση.

Του επανέλαβα την πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευτούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες.

Του είπα ότι έχει τη δυνατότητα, αρκεί να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστεράς, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.

Επανέλαβα τη σαφή και συγκεκριμένη προγραμματική μας θέση: απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, αξιοποιώντας και το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται.

Η ΔΗΜΑΡ
Keywords
Τυχαία Θέματα