Απο τον Απρίλιο αναπτυξιακά μέτρα για θέσεις εργασίας

Αναπτυξιακά μέτρα για την Ελλάδα από τον Απρίλιο, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προανήγγειλε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ παρουσιάζοντας τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεσή της. «Μετά την επιτυχή έκβαση του PSI και την εξάλειψη των περισσότερων αβεβαιοτήτων για το δεύτερο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα κάνει νέα
αρχή σε πιο στέρεη βάση, πολύ θετική για το μέλλον της χώρας» υποστήριξε ο Ράιχενμπαχ.
Η έκθεση διαπιστώνει μεν «σημαντική βελτίωση το δεύτερο εξάμηνο του 2011» με απορρόφηση του 35% των κονδυλίων πολιτικής συνοχής (έναντι μέσου ποσοστού 33,5% για την ΕΕ) και 39,6% για το ΕΤΠΑ (με μέσο όρο 34,6%).
Η έκθεση υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι μένουν ανολοκλήρωτα 872 έργα της περιόδου προγραμματισμού 2000-2006, με κίνδυνο μάλιστα ανάκτησης περίπου 3 δισ. ευρώ.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η Ομάδα σημειώνει ότι οι εγχώριες τράπεζες δυσκολεύονται να παράσχουν χρηματοδότηση, ενώ οι υπάρχοντες μηχανισμοί ΕΕ και Ελλάδας για διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη αυξήσει την ροή κεφαλαίων.

Όσον αφορά την είσπραξη φορολογικών εσόδων, η Ομάδα διαπιστώνει ότι «επιβάλλεται μεγαλύτερη πρόοδος» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ιδιαίτερα για τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σχετικά με τις οφειλές, η έκθεση σημειώνει ότι από τις εισπράξιμες φορολογικές οφειλές -οι οποίες υπολογίζονταν σε 8 δισ. ευρώ στις αρχές του 2011- στόχος ήταν η είσπραξη 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι πραγματικές εισπράξεις έφτασαν τα 946 εκατ. ευρώ.

Για φέτος «θα μπορούσαν να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι» τονίζει η έκθεση.

Σχετικά με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η έκθεση αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές πήραν ορισμένα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος (αναφερόμενη στην «υπηρεσία μίας στάσης«), σημειώνοντας ότι «υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω απλούστευσης».

Όσον αφορά τον ΚΒΣ η Ομάδα τονίζει ότι οι ισχύουσες απαιτήσεις για τη λογιστική των δαπανών των επιχειρήσεων θεωρούνται «μία από τις σημαντικότερες πηγές αβεβαιότητας και κόστους» για τις επιχειρήσεις και σημειώνει ότι πρόκειται σύντομα να υποβληθεί σχετικό νομοσχέδιο, που καταρτίστηκε μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ ανέφερε πως σε συνέχεια της συνάντησης προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τον Απρίλιο μέτρα για να προωθήσει την ανάπτυξη και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

«Ο ελληνικός λαός έχει ήδη κάνει πολύ μεγάλες θυσίες. Το εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί σε διπλάσιο βαθμό σε σύγκριση με το εισόδημα στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ράιχμενμπαχ.

Μιλώντας για τα διαρθρωτικά ταμεία και την απορρόφηση του ΕΣΠΑ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει καλύτερη στόχευση, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος και
Keywords
Τυχαία Θέματα