Απορρίπτει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας

Ο ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ
Το ευρώ δεν θα αποτύχει αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι , ο οποίος απορρίπτει και τα σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τάγκες Αντσάιγμερ" της Ζυρίχης ο κ.Πρόντι σημειώνει ότι στο παρελθόν έχουν εμφανισθεί αρκετές κρίσεις χρέους και αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων χωρών, αλλά δεν υφίσταται ανάγκη για έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη. Αυτό που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη
αλληλεγγύη εντός της ΕΕ και τα κατάλληλα εργαλεία , ώστε η Ελλάδα να έχει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και να τη διατηρήσει.

Το βασικό πρόβλημα, συνεχίζει, είναι ότι οι χώρες της ΕΕ το 2004, επί δικής του προεδρίας στην ΕΕ, αρνήθηκαν να δεχθούν αυστηρούς ελέγχους επί των βασικών αρχών, που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του κοινού νομίσματος. Ηδη από το 2004, ο ίδιος είχε ζητήσει από την Eurostat να ελέγξει τους προϋπολογισμούς των χωρών της ευρωζώνης , αλλά ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία το επιθυμούσαν, ενώ βέβαια είναι αδικαιολόγητη η " ωραιοποίηση " των στοιχείων του προυπολογισμού της από την Ελλάδα….

Aυτό που χρειάζεται τώρα, τονίζει , είναι να δοθεί η δυνατότητα και ο χρόνος στην Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση, χωρίς κούρεμα, μερική μείωση του χρέους ή έξοδο από το ευρώ. Χρειάζεται να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα είτε με την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων ή με καλύτερα επιτόκια , για να εξέλθει της κρίσης. Τα εργαλεία είναι γνωστά. Αυτό που λείπει, είναι η πολιτική βούληση στην Ευρώπη και εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος της Γερμανίας. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει κάποιος, που να διαθέτει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την Ευρώπη, κάποιος που είναι διατεθειμένος να πάρει πολιτικό ρίσκο, όπως έκανε ο καγκελάριος Κολ με την δημιουργία του ευρώ, κάποιος που πιστεύει ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι πιο σημαντικό από μερικές ασήμαντες περιφερειακές εκλογές.
Keywords
Τυχαία Θέματα