Χοιρινολιχουδιές με ραγκουτσάρια στην Αρεόπολη

Οι επισκέπτες της Μάνης, το περασμένο Σάββατο, απόλαυσαν στην Αρεόπολη τη ζεστή φιλοξενία των ντόπιων με χοιρινολιχουδιές και Καστορινά ραγκουτσάρια. Υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και με την συμμετοχή των επαγγελματιών - παραγωγών της περιοχής και του συλλόγου Αρεοπολιτών ΅'ΑΠέτρος Μαυρομιχάλης'Α'Α, στην ιστορική έδρα της Μάνης συναντήθηκαν δύο τόποι με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς η Λακωνία και η Καστοριά.
Σ΄ αυτό το μανιάτικο κάλεσμα ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε με την παρουσία του ο πολιτιστικός σύλλογος ΅'ΑΟ ΔΑΡΒΑΡΗΣ'Α'Α από την Κλεισούρα της Καστοριάς που παρουσίασε τα Αρκουτσάρια ή Ραγκουτσάρια που πραγματοποιούνται την περίοδο της πρωτοχρονιάς στην ακριτική περιοχή.

Το Σάββατο, από το πρωί, στην πλατεία της Αρεόπολης, οι ψησταριές πήραν φωτιά και οι επισκέπτες, οι οποίοι κατάκλυσαν τη περιοχή λόγω του τριημέρου της 25ης Μαρτίου, γεύτηκαν παραδοσιακές γεύσεις, με ένα προϊόν, που είναι σήμα κατατεθέν της Μάνης. Προσφέρθηκαν σύγκλινο, λουκάνικα, τσιγαρίδες, πανσέτες, λαλάγγια, τηγανίτες, ομελέτες με σύγκλινο, άφθονο κρασί και όλα αυτά με την βοήθεια και την εθελοντική προσφορά των γυναικών που συνέδραμαν αυτή την προσπάθεια.

Παράλληλα, οι επισκέπτες απόλαυσαν το δρώμενο των Αρκουτσαριών ή Ραγκουτσαριών και γνώρισαν από κοντά την παρασκευή και τον τρόπο καπνίσματος του σύγκλινου με φασκόμηλο. Η παράδοση διατηρείται ζωντανή στη Μάνη και οι παλαιότεροι την μεταλαμπαδεύουν με πάθος στους νεότερους.
Keywords
Τυχαία Θέματα