"Δεν παρασυρόμαστε από τις σειρήνες της καταστροφής, που ακούμε κατά καιρούς",

Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμά της και έχει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα", τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, στη Βαρσοβία, την περασμένη Πέμπτη.

"Δεν παρασυρόμαστε από τις σειρήνες της καταστροφής, που ακούμε κατά καιρούς", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως "βεβαίως υπάρχει
η σημαντική αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ' αυτό τον τομέα".

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Πορτογαλία επεσήμανε ότι η ΕΕ "έχει αποφασίσει να προστατεύσει το ευρώ με κάθε τρόπο και θέλει να αποτρέψει και αποτρέπει κάθε φημολογία για επερχόμενες χρεοκοπίες", παραπέμποντας στη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης που σήμερα στηρίζει την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Από την πρωτεύουσα της Πολωνίας, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2011, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, από τη Λιβύη μέχρι και την κρίση της Ευρωζώνης, κάτι που, όπως τόνισε, "δείχνει την ανάγκη και τις δυνατότητες που έχει η Ευρώπη, να δουλεύει συλλογικά για να αντιμετωπίσει μεγάλα θέματα που, από μόνοι μας, ως χώρες, δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε".

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν στη Βόρεια Αφρική και στην ανάγκη συμβολής σε μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες που βαδίζουν σε μια πορεία εκδημοκρατισμού, αλλά και να ενδυναμωθεί η ασφάλεια στην ΕΕ.

Χαρακτήρισε δε, ως βασικό θέμα στην ευρωπαϊκή ατζέντα την ανάγκη μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, με συντονισμένο, ισόρροπο και δίκαιο τρόπο αντιμετώπισης του θέματος.

Ακόμη, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Λιβύη που, όπως παρατήρησε ο κ.Παπανδρέου, "τονίζουν και τον ρόλο των χωρών που βρίσκονται στην περιοχή" και, επιπλέον, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες και τις σκέψεις της χώρας μας για διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να λυθεί η κρίση στη Λιβύη.

Επιπλέον, συζητήθηκε η ενταξιακή προοπτική Βαλκανικών χωρών, κάτι που η Ελλάδα στηρίζει "ιδιαίτερα", καθώς και η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι "σ' αυτό το πλαίσιο, αναφερόμαστε πάντα και στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος".

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν και θέματα που αφορούν στην πολωνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τις προτεραιότητες που θέτει η πολωνική προεδρία για θέματα όπως οι δημοσιονομικές προοπτικές και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και τα θέματα της πολιτικής γειτονίας και των μεταναστών. Παράλληλα, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επιβεβαίωση της βούλησης των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους ενόψει και της πολωνικής προεδρίας, αλλά και τις διμερείς τους σχέσεις.

Ο κ. Τουσκ χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική τη μεταξύ τους συμφωνία για μια ίση αντιμετώπιση των ευρωπα
Keywords
Τυχαία Θέματα