Διαμαρτύρονται για τη βραδυπορία της αγιοποίησης του Όσκαρ Ρομέρο

Προοδευτικοί θεολόγοι εξέφρασαν την θλίψη τους που το Βατικανό εξακολουθεί να «φρενάρει» την διαδικασία αγιοποίησης του αρχιεπισκόπου του Ελ Σαλβαδόρ Όσκαρ Ρομέρο, ο οποίος είχε δολοφονηθεί το 1980 από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, ενώ αντίθετα επιταχύνθηκε η αντίστοιχη αγιοποίηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'.

Η έκκληση, κατόπιν πρωτοβουλίας του ρηξικέλευθου καθολικού κινήματος "Wir sind Kirche" (Εμείς είμαστε η Εκκλησία) και του Οικουμενικού Δικτύου "Kirche von Unten" (Εκκλησία από τα Κάτω), υπογράφεται
από σημαίνουσες προσωπικότητες από 16 χώρες -- ανάμεσά τους είναι ο γάλλος επίσκοπος Ζακ Γκαγιό, ο βραζιλιάνος Λουίς Φλάβιου Κάπιου, ο γερμανός ιερεύς και ψυχαναλυτής Όιγκεν Ντρέβερμαν και ο ελβετός θεολόγος Χανς Κινγκ.

Στην έκκληση καλούνται οι Καθολικοί να «τιμούν την αγιοποίηση του οσιομάρτυρα Όσκαρ Ρομέρο», ο οποίος ήδη «λατρεύεται από τους πτωχούς στη Λατινική Αμερική και τους λάτρεις του Ιησού σε όλη τη γη».

Σύμφωνα με τους υπογράφοντες, ενώ η διαδικασία για την αγιοποίηση του Ιωάννη Παύλου περαιώθηκε μόλις σε έξι χρόνια, η αντίστοιχη για τον Ρομέρο παρεμποδίζεται διαρκώς με πρόσχημα «ειδικά επιχειρήματα».

Κατά τους ίδιους, ο υπεύθυνος εισηγητής, επίσκοπος Βιντσέντσο Πάλια εκφράζει την αμφιβολία μήπως οι προσφιλείς της Θεολογίας της Απελευθέρωσης επιδιώκουν να «εκμεταλλευθούν» τον σαλβαδοριανό επίσκοπο, σφετεριζόμενοι το μήνυμά του.

Ο επίσκοπος Ρομέρο, ο και αποκαλούμενος «φωνή των όσων τους στερούν τη φωνή», ιδιαίτερα δημοφιλής στην Λατινική Αμερική για τους αγώνες του υπέρ των καταφρονεμένων και ταπεινών, είχε στρέψει πολλές φορές τα βέλη του και κατά της πολιτικής του Βατικανού, το οποίο του καταμαρτυρούσε την προσήλωσή του στην θεολογία της Απελευθέρωσης.

Το 1996, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος είχε επισκεφθεί τον τάφο του και του είχε αποτίσει τιμές, παρόλο που στο παρελθόν είχε καταφερθεί κατά της θεολογίας της Απελευθέρωσης, που σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί μία επικίνδυνη απόκλιση του Χριστιανισμού προς τον Μαρξισμό.

Ο Ρομέρο, έπειτα από μία επίσκεψή του το 1979 στο Βατικανό, είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για την έλλειψη κατανόησης που συνάντησε. «Δεν πρόκειται να επιστρέψω ξανά στη Ρώμη. Ο Πάπας δεν με κατανοεί», είχε εκμυστηρευθεί ο ίδιος έπειτα από την προτροπή του Ποντίφικα να προσπαθήσει να ρίξει γέφυρες προσέγγισης με το καθεστώς στο Ελ Σαλβαδόρ.
Keywords
Τυχαία Θέματα