Δράση εθνικής εμβέλειας "Συνεργασία 2009"

Αυξάνεται κατά 28.000.000 ευρώ ο προϋπολογισμός της Δράσης "Συνεργασία" του 2009, όπου ήδη έχουν εγκριθεί 121 προτάσεις με δημόσια δαπάνη 68 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για την Έρευνα. Με το πρόσθετο ποσό θα χρηματοδοτηθούν 36 νέα έργα που συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία κατά την αξιολόγησή τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για 28 έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας και οκτώ έργα
μεγάλης κλίμακας, η υλοποίηση των οποίων θα γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015. Η επέκταση αυτή καλύπτει προτάσεις σε τομείς κρίσιμους για την εθνική οικονομία (υγεία, βιοτεχνολογία, ενέργεια, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών).

Αναλυτικότερα:

- Έργα μεγάλης κλίμακας:

Στον θεματικό τομέα της υγείας, θα χρηματοδοτηθεί ένα έργο που αφορά στη μελέτη και ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Στον θεματικό τομέα της βιοτεχνολογίας, θα χρηματοδοτηθούν έργα που έχουν ως αντικείμενο: α) την έρευνα που αφορά στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, β) την εφαρμογή νέων θεραπευτικών μεθόδων με βλαστοκύτταρα, γ) την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών τεχνικών για τον έγκαιρο εντοπισμό της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και της μυοκαρδιοπάθειας και δ) το γενετικό χαρακτηρισμό με σύγχρονες μεθόδους ζώων που εκτρέφονται από τους Έλληνες κτηνοτρόφους, με στόχο την παραγωγή βελτιστοποιημένων προϊόντων

Στον τομέα πληροφορικής-τηλεπικοινωνιών, θα χρηματοδοτηθούν έργα που έχουν ως αντικείμενο τη χρήση νέων εξελιγμένων ετερογενών δικτύων επικοινωνίας για την παροχή νέων ασύρματων υπηρεσιών και την αξιοποίηση ασύμμετρων παθητικών οπτικών δικτύων.

- Έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας:

Στον τομέα της υγείας, θα χρηματοδοτηθούν έργα που έχουν ως αντικείμενο τη μελέτη γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον, τη βελτίωση των μεθόδων μεταμόσχευσης παγκρέατος σε διαβητικούς ασθενείς, τη μελέτη νέων δεικτών που σχετίζονται με την πηκτικότητα του αίματος σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, τη διερεύνηση των μοριακών μηχανισμών δράσης που αναπτύσσονται σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, την αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας με νέες γονιδιακές μεθόδους, την ανάλυση ρίσκου για ασθενείς που πάσχουν από ανεύρυσμα αορτής, τη μελέτη της αθηρωματικής πλάκας της καρωτίδας με νέες απεικονιστικές τεχνικές και την καλύτερη παρακολούθηση ασθενών με διανοητικές διαταραχές με χρήση σύγχρονων υπολογιστικών μεθόδων.

Στον τομέα της βιοτεχνολογίας, θα χρηματοδοτηθούν έργα που έχουν ως αντικείμενο την αξιολόγηση νέων υβριδίων αγροτικών προϊόντων με μεγαλύτερη αντοχή στην ξηρασία και την εφαρμογή νέων βελτιστοποιημένων μεθόδων καλλιέργειας, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού περιβάλλοντος.

Στον τομέα της ενέργειας, θα χρηματοδοτηθούν έργα που έχουν ως αντικείμενο την αξιοποίηση του υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της χώρας, τη δημιουργία
Keywords
Τυχαία Θέματα