Ειρήνη μόνο μέσω διαπραγματεύσεων

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο "με διαπραγματεύσεις" και "όχι μέσω εντολής του ΟΗΕ". Η δήλωσή του έγινε στη διάρκεια συνομιλιών που είχε στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. "Μια σοβαρή προσέγγιση της ειρήνης δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μέσω διαπραγματεύσεων, μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων και όχι μέσω μιας εντολής του ΟΗΕ", δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός
μιλώντας στον Τύπο.

"Το πρώτο ζήτημα είναι να γνωρίζουμε εάν μπορεί να υπάρξει μια αυτόματη πλειοψηφία στους κόλπους του ΟΗΕ, και η απάντηση είναι ναι. Μπορούμε να πούμε ότι το έδαφος είναι πρόσφορο, μπορεί να υιοθετηθεί", αυτή η απόφαση, συνέχισε ο κ. Νετανιάχου.

Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γαλλικό περιοδικό "L' Express" ο κ. Σαρκοζί άφησε να εννοηθεί ότι η Γαλλία μπορεί να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του "θα αναλάβει τις ευθύνες της" εάν η ειρηνευτική διαδικασία δεν προχωρήσει.
Η κ. Μέρκελ και ο κ Αμπάς συμφωνούν
Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο παλαιστίνος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επισήμαναν την ανάγκη να επαναρχίσουν τάχιστα οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, σε συνομιλίες που είχαν στο Βερολίνο.

"Με δεδομένες τις αλλαγές και της κατάστασης σε όλη την περιοχή της βόρειας Αφρικής θεωρώ ότι μια ειρηνική επίλυση των διαφορών Ισραήλ-Παλαιστίνιων είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επείγουσα" ανεφερε η κ. Μέρκελ ενώ παράλληλα προειδοποίησε κατά κάθε κίνησης μονομερούς αναγνώρισης του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

"Δεν θεωρούμε ότι τα μονομερή βήματα θα βοηθήσουν"΄επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο κ. Αμπάς ανέφερε ότι θα παραμείνει ο πρόεδρος όλων των Παλαιστίνιων περιλαμβανόμενων και των μελών της Χαμάς και ότι θα συνεχίσει να καθοδηγεί την πολιτική διαδικασία .

Το Παρίσι αναμένει διευκρινιστικές εξηγήσεις
Η Γαλλία αναμένει "διευκρινίσεις" από τους Παλαιστίνιους μετά από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ισλαμιστικής Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ , που έγιναν μετά από την υπογραφή της συμφωνίας συμφιλίωσης με την Φάταχ.

"Το θέμα είναι να γνωρίζουμε εάν η έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας θα γίνει με τον Μαχμούντ Αμπάς επικεφαλής ή υπό μια κυβέρνηση τεχνοκρατών όπου θα συνυπάρχουν Φάταχ και Χαμάς η οποία θα πρέπει να μας εξηγήσει τις δηλώσεις που έγιναν " ανέφερε πηγή που πρόσκειται στην γαλλική προεδρία, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Στη διάρκεια της τελετής για την υπογραφή της συμφωνίας συμφιλίωσης στο Κάιρο , ο κ. Μεσάαλ δήλωσε ότι " η μόνη μάχη για μας είναι αυτή κατά του Ισραήλ".

"Θα πρέπει να δούμε τις προσεχείς ημέρες εάν θα υπάρξουν χρήσιμες διευκρινίσεις που θα επιτρέψουν να προχωρήσουμε σωστά" ανέφ
Keywords
Τυχαία Θέματα