Έκκληση για ακτινοθεραπευτικό κέντρο

Έκκληση προς τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών απευθύνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονιών Παιδιών με καρκίνο «Φλόγα», ζητώντας την έγκριση πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να λειτουργήσει το ακτινοθεραπευτικό κέντρο στο νοσοκομείο «Α. Κυριακού».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, από τον Δεκέμβριο του 2009, με την οικονομική υποστήριξη της ΟΠΑΠ, τοποθετήθηκε στο νοσοκομείο «Α. Κυριακού», ακτινοθεραπευτικός και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, lazer τελευταίας τεχνολογίας και έγινε πλήρης ανακαίνιση
του χώρου, με μοναδικό στόχο την ασφαλή ακτινοβολία των παιδιών και τον πλήρη μηδενισμό ανθρώπινου λάθους.

Όπως τονίζει, η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Τρυφωνίδη «ο Σύλλογος προσπαθούσε επί 25 χρόνια να εξοπλίσει το ακτινοθεραπευτικό κέντρο και ύστερα από μία χορηγία της ΟΠΑΠ το κατάφερε. Έχουμε ένα άψογα εξοπλισμένο τμήμα, το οποίο, όμως, δεν έχει προσωπικό για να λειτουργήσει. Αν η θεραπεία δεν γίνεται σωστά, με το εξειδικευμένο προσωπικό, τότε μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για τα παιδιά».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, από τον Ιανουάριο του 2011 τα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα όλης της χώρας παραπέμπουν τα παιδιά, που έχουν ανάγκη από ακτινοβολίες, στο «Α. Κυριακού», ενώ η «Φλόγα» παρέχει δωρεάν στέγη, στο σπίτι της, σε παιδιά και γονείς για όσο διάστημα χρειάζεται.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των παιδιών, που απευθύνονται στο «Α. Κυριακού» για να υποβληθούν σε ακτινοβολία.

Από τότε έως σήμερα, όμως, το ακτινοθεραπευτικό τμήμα δεν είναι ακόμα σε θέση να προσφέρει ακτινοβολία σε όλα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, λόγω έλλειψης προσωπικού. «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και κανένα παράπονο από τη διοίκηση του νοσοκομείου ή το προσωπικό», λέει η κ. Τρυφωνίδη και προσθέτει: «Αντίθετα, οι προσπάθειες της διοίκησης είναι άοκνες και δείχνει ειλικρινές ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος, αλλά οι προσλήψεις είναι θέμα των υπουργείων και του ΑΣΕΠ».

Επισημαίνει δε, ότι εξαιτίας της αδυναμίας τού ακτινοθεραπευτικού κέντρου να εξυπηρετήσει τα περιστατικά, όλο και περισσότερα παιδιά παραπέμπονται για ακτινοβολία στο νοσοκομείο «Υγεία», το οποίο τα φροντίζει χωρίς καμία χρέωση στους γονείς ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Ως πότε, όμως, το «Υγεία» θα δέχεται να παρέχει τις υπηρεσίες του, χωρίς χρέωση;», αναρωτιέται και προσθέτει: «Όταν μάλιστα εμείς διαθέτουμε έναν τόσο άρτια εξοπλισμένο χώρο, που δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού; Γι αυτό ζητάμε από τον υπουργό Υγείας να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις και από τον υπουργό Οικονομικών να εγκρίνει τα απαραίτητα κονδύλια».
Keywords
Τυχαία Θέματα